20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 29.10.2022 19:26 | Son Güncelleme: 29.10.2022 19:47

Ukrayna: Rusya'yı tahıl çıkış koridorunu sahte bahanelerle engellemeye çalışıyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın tahıl anlaşmasındaki katılımını askıya almasını için "Milyonlarca insanın gıda güvenliğini sağlayan tahıl koridorunu engellemek için sahte bir bahane kullanıyor" dedi
Ukrayna: Rusya'yı tahıl çıkış koridorunu sahte bahanelerle engellemeye çalışıyor

Rusya, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan üst üste yapılan açıklamalarla tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını duyurdu. Karara ilk tepki Dmitro Kuleba'dan geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Twitter'den yaptığı paylaşımda "Rusya'nın Karadeniz tahıl girişimini sabote etme planları konusunda uyarmıştık. Şimdi Moskova, milyonlarca insanın gıda güvenliğini sağlayan tahıl koridorunu engellemek için sahte bir bahane kullanıyor. Tüm devletleri, Rusya'dan açlık oyunlarını durdurmasını ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmeye çağırıyorum" ifadesini kullandı.

Olayın geçmişi

Rusya Savunma Bakanlığı bugün, Ukrayna'nın, ilhak edilen Kırım'daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirmişti. Açıklamada, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığı ve bunların tamamının yok edildiği belirtilerek, saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması gemilerinin, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığı bildirilmişti.

Bakanlık açıklamasında, Kiev'in bugün "İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdiği" belirtilmişti. Açıklamada, "Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı" ifadeleri kullanılmıştı.