04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2023 10:42 | Son Güncelleme: 08.08.2023 11:10

Ukrayna satmalarını engellemek için kayıt altına alıyor: Rus milyarderlerin sanat eserleri listeleniyor

Ukrayna, yaptırımlardan etkilenen Ruslarla bağlantılı sanat eserlerinin listelendiği bir veritabanı oluşturmaya başladı. Bu yeni portalın amacı Rus oligarkların bu tür varlıkları satmasını zorlaştırmak. Listede şimdilik 300 eser yer alıyor ve toplam değerleri 1,3 milyar dolar
Ukrayna satmalarını engellemek için kayıt altına alıyor: Rus milyarderlerin sanat eserleri listeleniyor

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batı'nın yaptırımlarından etkilenen Rus milyarderler Leonardo da Vinci'nin Salvator Mundi'sinden Andy Warhol'un Dört Marilyn'ine kadar, dünyadaki herhangi bir galeriyi süsleyebilecek geniş bir sanat koleksiyonuna sahip. Ancak bunlar büyük bir galeride bir serginin öne çıkan eserleri olmaktan ziyade, Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı (NACP) tarafından oluşturulan bir veri tabanına girilen ve Batı'nın yaptırımları altındaki Rus vatandaşlarının yakın zamanda sahip olduğu bilinen 300 eserden sadece birkaçı.

Ajansın savaş ve yaptırımlar portalı, Batı ve Kiev tarafından Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşına yardım ve yataklık etmekle suçlanan Rus oligarklar tarafından son yıllarda alınıp satıldığı düşünülen resim ve heykelleri listeliyor. The Guardian'da yer alan habere göre Ajans, bu aracın amacının sanat piyasasındaki yatırımcıların, yaptırım kontrolleri yapmasını kolaylaştırmak ve Rus oligarkların bu tür varlıkları satmasını zorlaştırmak olduğunu söyledi.

"Eserler aracılığıyla paralarını gizliyorlar"

NACP, Rus oligarkların kendilerine uygulanan yaptırımlara rağmen hala çok kolay bir şekilde sanat eserleri aracılığıyla paralarını gizleyebildiklerini ve aklayabildiklerini de ekledi. Ajans, "Resim, heykel, tasarım mücevherler... Yaptırımları aşmak için bir boşluk olarak kullanılıyor" ifadelerini kullandı. 

Abramovich'in 163 milyon dolarlık koleksiyonu

Portalda adı geçen koleksiyoncular arasında Chelsea futbol kulübünün eski sahibi Roman Abramovich de yer alıyor. Abramovich'in yıllar içinde aralarında 1976 tarihli Francis Bacon triptiği, Alberto Giacometti'nin Venedik Kadını I ve Amerikalı sanatçı Ilya Kabakov'un The 10 Characters serisinden sekiz albümün de bulunduğu bir dizi tanınmış eseri satın aldığı söyleniyor. Satın alınan eserlerin tahmini değerinin 163.9 milyon dolar olduğu söyleniyor.

Portal kayılarına göre Leonardo'nun yaklaşık 1500 yılından kalma Salvator Mundi tablosunun milyarder Dmitry Rybolovlev tarafından satın alındı ancak daha sonra satıldı, Putin'in yakın müttefiki ve Rus çokuluslu Alfa Group'un kurucularından Mikhail Fridman'ın ise 2013 yılında Warhol'un Marilyn Monroe tablosunu satın aldı.

Claude Monet, Damien Hirst ve Auguste Rodin gibi çeşitli sanatçıların ünlü eserlerinin dahil edilmesi, Rus liderliğini desteklediği söylenen kişilerin biriktirdiği olağanüstü servetin büyüklüğü konusunda da fikir veriyor. Portal, yaptırımlardan etkilenen Rusların diğer değerli sanat eserlerine sahip olma ihtimaline ilişkin başvuruları çevrimiçi bir form aracılığıyla topluyor. Ajans bilgi güncelleme sürecinin oldukça karmaşık olduğunu, çünkü sanat eserlerinin doğrudan sahiplerine ilişkin resmi bir veri bulunmadığını, resmi olarak bu kişilerin akrabaları olabileceğini veya sahibin kısa süreler içinde birkaç kez değişebileceği konusunda da uyardı.

Ajans açıklamasında, "Şu anda bu bölümde 300'den fazla sanat eseri hakkında bilgi yer alıyor. Bu eserlerin sahipleri arasında Rus milyarder Viatcheslav Kantor, model Daria Zhukova, rapçi Timur Yunusov (Timati) ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı doğrudan destekledikleri için yaptırımlara maruz kalan diğer kişiler de bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Tespit edilen eserlerin tahmini değeri 1.3 milyar dolar. Bazı durumlarda sanat eserleri yaptırım listesinde olmayan kişilere satılmış ancak bu kişilerin geçmişte Rusya'da sahip oldukları varlıklar, bu tür varlıkların servet aklamak için kullanılmasını engellemek amacıyla listeye dahil edildi.