04 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2024 09:40 | Son Güncelleme: 05.08.2024 10:23

Ukrayna'da savaş turizmi başladı: Katliam bölgelerine 4 bin dolara tur

Rusya'nın işgalinin üzerinden geçen iki yılın ardından Ukrayna, yabancı turistlere para karşılığında savaş alanlarını gezdiriyor. The Times'a göre Bucha'da yaşanan Rus vahşetinden sonra trajedinin ticarileştirilmesinden rahatsızlık duyuluyor
Harabeye dönen evin önünde bir Bucha sakini 5 Nisan 2022
Harabeye dönen evin önünde bir Bucha sakini 5 Nisan 2022

Savaşın üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra yabancı ziyaretçiler yavaş yavaş Ukrayna'ya dönmeye başladı. Rusya'nın savaş suçu işlediği bölgelere rehberlerle yapılan geziler büyük bir iş kanadı haline geldi. Şu anda sadece Bucha'ya gezi düzenleyen bir düzineden fazla şirket var. Ülkenin işgal altındaki bölgelerinde bir haftalık savaş turu paketi neredeyse 4 bin dolar.

İşgalden önce Capital Tours'u işleten Svet Moiseev, turistleri Kiev'in mağara manastırı ve süslü metro istasyonları çevresinde turlara çıkarıyordu. Şimdi ise 2022'de işgal edilen Kiev'in dış mahalleleri Bucha, Irpin ve Hostomel'de altı saatlik bir tur için yaklaşık 170 dolar alıyor ve ziyaretçilere Rusların yerel sivilleri öldürdüğü yerleri gösteriyor.

En çok Amerikalı erkek turistler ilgi gösteriyor

Moiseev mayıs ayından bu yana 30 ila 40 arasında tur geçekleştirdi. Müşterilerinin neredeyse tamamı yalnız seyahat eden erkeklerden oluşuyor ve yaklaşık yarısı Amerika'dan geliyor. Geri kalanı ise İngiliz, Alman, Japon ve Fransız karışımı. The Times'a konuşan Moiseev "Bunlar savaş halindeki bir ülkenin neye benzediğini görmek isteyen insanlar" dedi. Ancak bir yıldan uzun bir süre önce bu işi yapmaya başladığından beri kafasını kurcalayan bir soru var: Trajediyi ticarileştirmek ne kadar etik?

Kazancının yarısına kadarını silahlı kuvvetlere vermeyi "hedeflediğini" söyleyen 40 yaşındaki Moiseev, Auschwitz ile karşılaştırma yaparak bunların tüm dünyanın bilmesi gereken suçlar olduğunu savunuyor. Bucha'dakiler büyük ölçüde aynı fikirde, ancak bazıları hala bazı insanların her şeyini kaybettiği bir kasabada bireylerin kazanç sağlaması fikrine karşı çıkıyor.

Bodrumda saklandılar

Tatiana Volodymyrivna, 100 kişiyle birlikte beş gün boyunca zifiri karanlıkta saklandıkları bodrum katının üstündeki yemek odasında, bir grup yabancı gence Bucha'daki vahşetten kurtulmak için neler yaptığını anlatıyor. Volodymyrivna, turistlerin gelip kendisinden yaşadıklarını anlatmasını istediklerinde ilk seferde biraz şaşırdı ancak daha sonra bu duruma alıştı.

'Adil bulmuyorum'

Rus askerleri Bucha'yı ele geçirdiklerinde, Volodymyrivna'nın aşçı olarak çalıştığı teknik kolejde karargâhlarını kurdular, ancak daha sonra çoğu kadın ve çocuk 100'den fazla kişinin bodrumda saklandığını keşfettiler. Volodymyrivna arabulucu oldu ve Rus komutanla onlara yiyecek ve su sağlanması için pazarlık yaptı. Beş gün sonra serbest bırakıldılar ancak evlerine geri döndüklerinde, Yablunska Caddesi boyunca düzinelerce sivil cesedin yattığı kasabada yaşanan dehşetin tüm boyutlarını keşfettiler. 65 yaşındaki Volodymyrivna, "İnsanların buraya gelip Rusların bize neler yaptığını öğrenmesi iyi bir şey. Ancak Bucha'nın yeniden inşasına yardımcı olması gereken bir para varken insanların bundan para kazanmasını adil bulmuyorum" dedi.