20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 18.02.2022 22:44 | Son Güncelleme: 19.02.2022 14:47

Ukrayna’nın Donetsk şehrinde patlamalar devam ediyor

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk'te dün tahliyelerin yaşanmasına neden olan patlamanın ardından gerilim artıyor. Denis Puşilin'in seferberlik başlatmasının ardından bölgeden peş peşe patlama sesleri geldi
Ukrayna’nın Donetsk şehrinde patlamalar devam ediyor

Ukrayna'nın doğusunda gerginlik artıyor. Reuters dün Donetsk'te yaşanan patlamanın ardından bugün de birden fazla patlama olduğunu duyurdu.   Görgü tanıklarına dayandırılan haberde, patlamanın Rusya ile yaşananlarla bir ilgisi olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna patlamayla ilgisinin olmadığını açıkladı

Ukrayna'nın devlete ait doğal gaz şirketi Naftogaz Üst Yöneticisi Yuriy Vitrenko, Donbas'ta Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontolündeki Lugansk'taki doğal gaz boru hattında yaşandığı iddia edilen patlamayla Ukrayna'nın ilgisinin olmadığını belirtti.  Vitrenko, Facebook'tan yaptığı açıklamada, söz konusu boru hattının kontrolünün, 2014'ten bu yana Ukrayna'da olmadığını kaydetti

 Seferberlik başlatıldı

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin savaşın şiddetleneceği korkusuyla genel seferberlik başlattığını duyurdu. Puşilin, gözlemcilerin doğu Ukrayna'daki çatışmalarda büyük bir artış olduğu konusunda uyarmalarının ardından yaptığı bir video açıklamasında, "Yedeklerde bulunan yurttaşlarımı askerlik ofislerine gelmeye çağırıyorum. Bugün genel seferberlik hakkında bir kararname imzaladım." ifadelerini kullandı.

Ukrayna: 1 askerimiz öldü

Ukrayna, doğuda çıkan çatışmalarda bir Ukraynalı askerin öldüğünü duyurdu. Ukrayna Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Bombardıman saldırısının bir sonucu olarak, askerimiz ölümcül bir şarapnel yarası aldı" ifadelerini kullanıldı.

Neler yaşandı?

Diplomasiyle düşen tansiyon tekrar yükseldi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konuşulurken atılan diplomasi adımına rağmen dün yaşanan patlama, gerilimi artırdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’in görüşme teklifini kabul ettiğini ve ikilinin hafta sonu Avrupa’da bir araya geleceği duyurduktan sonra Donetsk’den gelen patlama haberi tansiyonu yükseltti.

Saldırı Denis Sinenkov'un otomobiline mi yapıldı?

Bombalı saldırı düzenlenen aracın Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Halk Milisleri Lideri Denis Sinenkov'a ait olduğu iddia edildi Patlamada ölü veya yaralananların olup olmadığı konusunda ise henüz bilgi paylaşılmadı.

Peskov: Tahliye konusunda bilgim yok

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Donbass'taki tahliye haberlerine ilişkin, “Bilmiyorum, herhangi bir bilgiye sahip değilim” açıklamasında bulundu.

Donbass: Rusya provokasyonu

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhny ise Donbass Bölgesi'nde yaşanan gerilimden sonra sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak, Donetsk'e bir saldırı gerçekleştirmediklerini, olayın Rusya ve destekçileri tarafından gerçekleştirilen bir provokasyon olduğunu savundu.

Zelenskiy kurmaylarını topluyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bu gece üst düzey askeri kurmaylarıyla Donetsk’teki olayları görüşecek.