12 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2024 13:13 | Son Güncelleme: 08.10.2024 13:19

Uydu görüntüleri ortaya çıkardı: Putin Karadeniz'deki malikanesini yıktırdı

Vladimir Putin'in yazlık konutunun bir bölümünün yıkıldığı ve Rus liderin Ukrayna'nın İHA saldırılarının yarattığı tehlikeler nedeniyle Karadeniz'deki konutu ziyaret etmekte giderek daha isteksiz göründüğü bildirildi
Uydu görüntüleri ortaya çıkardı: Putin Karadeniz'deki malikanesini yıktırdı

Bağımsız Rus araştırma kuruluşu Proekt (Project), uydu görüntülerinde Soçi'deki Bocharov Ruchey mülkünün ana binasının şubat ve mart aylarında yıkıldığının ve yerine bir çukur ve inşaat ekipmanı bırakıldığının göründüğünü söyledi. 1955 yılında tamamlanan Bocharov Ruchey, Soçi'nin Tsentralny bölgesinde yer alıyor. Malikane çok sayıda dünya liderinin ziyaretine ev sahipliği yaptı.

“Putin'in sarayı” olarak adlandırılan ve hapishanede ölen muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK) tarafından 2021 yılında çekilen bir filmle kamuoyunun dikkatini çeken 1 milyar dolarlık alanın yaklaşık 260 km güneyinde yer alıyor. Putin ve Kremlin sarayın Rus lidere ait olduğunu reddetti.

Bölgeye yaptığı son ziyaret

Pazartesi günü 72 yaşına giren Putin, Bocharov Ruchey'deki inşaat çalışmalarının başlamasının ardından 6 Mart'ta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi ile komplekste bulunan bir kabul evinde resmi görüşme gerçekleştirdi. Grossi, çatışmaların ortasında kalan Ukrayna'daki nükleer enerji santrallerinde bir kaza yaşanması ihtimaline ilişkin endişelerini dile getirdi. Rusya'nın Ukrayna'ya yakın Krasnodar bölgesinde yer alan Soçi'deki tesislere yönelik çok sayıda İHA saldırısının ardından Rus liderin “hayatından endişe ettiğini” bildiren Proekt'e göre bu toplantı Putin'in bölgeye yaptığı son ziyaretti.

Ziyaretlerini azalttı

Haberde, savaşın birinci yılının sonuna kadar Rusya liderinin seyahat ettiği uçakların Flightradar24 adlı canlı uçuş takip programı kullanılarak izlenebildiği belirtildi. Eylül 2023'ten bu yana Putin'in kullandığı uçaklar, Ukrayna insansız hava araçlarının Rus topraklarında tekrarlanan saldırıları nedeniyle yerlerini gizliyor. Yayın organı ayrıca Putin'in Soçi'deki konutuna yaptığı ziyaretlerin sayısının Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana azaldığını belirtti. Putin, Covid-19 salgını öncesinde yılda ortalama 30 günden fazla kaldığı Bocharov Ruchey'de 2023'te yalnızca sekiz gün geçirdi ve en sık ziyaretler mayıs, eylül, ekim ve kasım aylarında gerçekleşti. Haberde ayrıca Putin'in, iki oğlu olduğu söylenen eski bir jimnastikçi olan Alina Kabaeva'nın mayıs ayındaki doğum günü için bile bölgeye düzenli olarak gitmediği belirtildi.