22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2024 10:20 | Son Güncelleme: 06.03.2024 10:34

Uzayda savaş iddiasından sonra yeni hamle: Rusya ve Çin Ay'a nükleer birim kuracak

Rusya'nın uzaya nükleer silah konuşlandıracağı haberleri henüz tazeyken ülkenin uzay araştırma istasyonundan gelen yeni bir bilgi endişeleri artırdı. Bilgiye göre Rusya ve Çin, Ay'da nükleer birim kurmayı 'ciddi şekilde' değerlendiriyor
Uzayda savaş iddiasından sonra yeni hamle: Rusya ve Çin Ay'a  nükleer birim kuracak

Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) 2050 yılına kadar Ay araştırmaları için tamamen faaliyete geçmiş olmayı hedefliyor ve Güneş sistemindeki diğer gezegenlere yapılacak görevler için burayı bir üs olarak kullanılabilir. Rusya'nın Roscosmos Uzay Ajansı başkanı, Çin ve Rusya'nın önümüzdeki on yıl içinde Ay'ın yüzeyine bir nükleer güç ünitesi kurmayı planladıklarını söyledi. Pekin ve Moskova 2021 yılında Ay'ın güney kutbunda kalıcı bir insanlı araştırma istasyonu kurma planlarını açıklamıştı. Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) projesi önümüzdeki birkaç yıl içinde temel bir üs kurmayı hedefliyor. 

Roscosmos Başkanı Yury Borisov Rus devlet medyasına verdiği demeçte, "Bugün, 2033-2035 yılları arasında Çinli meslektaşlarımızla birlikte Ay yüzeyine bir güç ünitesi yerleştirme projesini ciddi bir şekilde değerlendiriyoruz" dedi.

Geçtiğimiz ay ABD istihabaratı Rusya'nın uzaya nükleer füzeler yerleştirmeyi planladığını açıkladı. Kremlin is ebu iddiaları yalanladı. ABD, Moskova'nın batı uydu ağlarını yok edebilecek uzay tabanlı bir nükleer silah geliştirdiğini söyledi. The New York Times'ın yetkililere dayandırdığı haberine göre bu silah ABD ve müttefiklerinin uydu iletişimini, GPS'ini, uzay gözetimini ve askeri komuta operasyonlarını bozabilir.

Ay'a yerleşim için gerekli olduğunu iddia ediyor

Eski bir Rus savunma bakan yardımcısı olan Borisov, güneş panellerinin gelecekte Ay'da kurulacak insan yerleşimleri için yeterli enerjiyi sağlayamayacağını ve sadece nükleer tesislerin istikrarlı bir güç kaynağını garanti edebileceğini söyledi. Ayrıca Rusya'nın nükleer enerjiyle çalışan bir kargo uzay gemisi inşa etmeye çalıştığını ancak reaktörünün nasıl soğutulacağını henüz çözemediğini söyleyerek "Gerçekten de bir uzay römorkörü üzerinde çalışıyoruz. Bu devasa yapı nükleer reaktör ve yüksek güçlü türbinler sayesinde büyük kargoları bir yörüngeden diğerine taşıyabilecek, uzay enkazlarını toplayabilecek ve daha pek çok uygulamada yer alabilecek" dedi.

Artemis'e rakip olarak görülüyor

ILRS projesi, 2050 yılına kadar Ay araştırmaları için tamamen çalışır durumda bir istasyon olmayı hedefliyor. Ayrıca, güneş sisteminin başka yerlerindeki gezegenlere yapılacak mürettebatlı görevler için bir fırlatma rampası olarak da kullanılabilir. Azerbaycan, Belarus, Pakistan, Güney Afrika ve Venezuela da geçen yıl projeye imza attı. Bu program Mars'a insan göndermeyi hedefleyen ABD'nin Artemis projesine rakip olarak görülüyor. NASA projesi aynı zamanda planlanan üslerine enerji sağlamak için ay yüzeyinde nükleer güç sistemleri kurma olasılığını da araştırıyor.