17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2023 16:29 | Son Güncelleme: 16.03.2023 16:55

Uzmanlar görüntüleri yorumladı: ABD İHA'sı jet wash etkisiyle düşmüş olabilir

Güvenlik uzmanları, Rus savaş uçağının ABD Hava Kuvvetleri'ne ait silahlı gözlem ve keşif insansız hava aracını (İHA) düşürdüğü anlara ilişkin olduğu iddia edilen görüntülerin, havacılıkta jet wash olarak tanımlanan yöntemi işaret ettiğini söyledi
Uzmanlar görüntüleri yorumladı: ABD İHA'sı jet wash etkisiyle düşmüş olabilir

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rus savaş uçağının ABD Hava Kuvvetleri'ne ait gözlem ve keşif insansız hava aracını tehlikeli şekilde taciz ettiğini iddia ederek, bu anlara ilişkin görüntü yayımladı. Söz konusu görüntülerle ilgili soruları yanıtlayan güvenlik ve havacılık uzmanları, uçakların arıza veya acil durumlarda daha kısa sürede iniş yapabilmek için yakıt boşaltma uygulamasına gidebileceğini aktardı.

Burada yapılan yakıt boşaltmayı, düşmanca ve karşı tarafı aşağılamaya yönelik bir hareket olarak nitelendiren uzmanlar, Rus uçak pilotunun, İHA'yı geçmesinin hemen ardından gazı sonuna kadar açıp jet wash etkisi yaratmış olabileceğini belirtti. Uzmanlar, havacılıkta jet motorunun gerisinde ateşlemeyle oluşan hava akımını ifade eden jet wash yönteminin İHA gibi hafif hava araçlarını düşürmek için kullanılabileceğine işaret etti. Güvenlik uzmanları ayrıca Rus uçağının İHA'ya yönelik ilk dalış hareketinin de bir hava akımı oluşturduğu ve insansız hava aracının dengesi ve uçuş güvenliğini etkilediğini kaydetti.

Kaynak: AA