29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.05.2022 10:16 | Son Güncelleme: 30.05.2022 10:31

Uzmanlardan DSÖ ve hükümetlere Maymun çiçeği çağrısı: Covid-19’daki hataları tekrarlamayın

Bulaşıcı hastalık uzmanları, DSÖ ve hükümetleri maymun çiçeği salgını konusunda uyardı. Virüsün, Covid kadar tehlikeli olmadığını yineleyen uzmanlar 20'den fazla ülkede görülen salgında, son pandemide yapılan hataların yapılmaması gerektiğini söyledi
Uzmanlardan DSÖ ve hükümetlere Maymun çiçeği çağrısı: Covid-19’daki hataları tekrarlamayın

Bazı önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel sağlık otoritelerinden en az 20 ülkeye yayılan ve büyüyen maymun çiçeği salgınını kontrol altına almak için daha hızlı harekete geçmeleri çağrısında bulundu. 

"Daha açık olunmalı"

Uzmanlar, hükümetlerin ve DSÖ’nün Covid-19 pandemisinde vakaların tespit edilmesini geciktiren ve virüsün yayılmasına neden olan ilk yanlış adımları tekrarlamaması gerektiğini savunuyorlar.  Maymun çiçeği virüsü, Covid-19 kadar bulaşıcı ve tehlikeli olmasa da bilim insanları, enfekte olan kişilerin nasıl izole edilmesi gerektiğine dair daha açık tavsiyeler verilmesi ve temas takibi yapılması gerektiğini söylüyor.  

Acil durum ilan edilmesi tartışılıyor

İsviçre'deki Cenevre Gelişen Viral Hastalıklar Merkezi'nde Profesör olan Isabelle Eckerle, "Bu virüs daha fazla ülkede endemik hale gelirse, başka bir kötü hastalığımız ve alınması gereken birçok zor kararımız olacak" dedi. Reuters’a konuşan bir yetkili, DSÖ’nün salgını potansiyel bir ‘uluslararası halk sağlığı acil durumu’ (PHEIC) olarak değerlendirmesi gerekip gerekmediğini henüz düşündüğünü söyledi. 

Covid-19 ve Ebola’da olduğu gibi DSÖ’nün salgını, küresel acil durum olarak belirlemesi hastalığı kontrol altına almak için araştırma ve finansmanı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. 

"Tembel davranışlara yol açmasından endişeliyiz"

Ancak uzmanlar, DSÖ'nün yakında böyle bir sonuca varmasının olası olmadığını çünkü maymun çiçeğinin, dünyanın savaşmak için gerekli araçlara sahip olduğu bilinen bir tehdit olduğunu söylüyor. DSÖ yetkilileri, bir acil durum komitesi kurulup kurulmayacağını tartışırken, bir PHEIC ilan edilmesini öneren organın, ajansın rutin müdahalesinin sadece bir parçası olduğunu söyledi. 

Eckerle, DSÖ'yü ülkeleri acil durum ilanı olmadan bile daha koordineli ve sıkı izolasyon önlemleri uygulamaya teşvik etmeye çağırdı. Eckerle, virüsün hafif olduğu bazı ülkelerde aşı ve tedavilerin mevcudiyeti hakkında konuşmanın halk sağlığı yetkililerinde tembel davranışlara yol açmasından endişe ettiğini söyledi.