29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.05.2023 10:04 | Son Güncelleme: 30.05.2023 10:34

Venedik Büyük Kanalı'nın neden yeşile döndüğünün gizemi çözüldü

Venedik'te Büyük Kanal'ın pazar günü yeşil renge dönmesi üzerine bunun çevre aktivistlerinin bir eylemi olduğu öne sürüldü. Ancak inceleme yapan yetkililer gizemi çözdü
Venedik Büyük Kanalı'nın neden yeşile döndüğünün gizemi çözüldü

İtalya'nın simge yerlerinden biri olan Venedik'teki Büyük Kanal'ın bir bölümü yeşil renge döndü. İnsanları şaşırtan görüntünün nedeni ise ortaya çıktı. Yerel yetkililer rengin, atık su şebekelerini test etmek için kullanılan bir madde olan floresinden kaynaklandığı sonucuna vardı. Yetkililer maddenin toksik olmadığını da belirtti.  

Pazar günü Venedik Büyük Kanalı'nın bir bölümünün parlak yeşile dönüştüğünü fark eden bölge sakinleri, bunun çevrecilerin yapmış olabileceği spekülasyonları üzerine polisi soruşturma başlatmaya sevk etti. Ancak Veneto Bölgesel Çevre Önleme ve Koruma Ajansı'na (Arpav) göre analizler alınan örneklerde floresin varlığını ortaya koydu. 

Arpav, maddenin kaynağını belirtmeden, sonuçların analiz edilen örneklerde toksik unsurların varlığını göstermediğini söyledi. Yerel La Nuova Venezia gazetesine göre, bölge sakinleri tarafından fark edilen renk değişikliği dikkat çekerken, polis Pazar günkü gelişmenin iklim değişikliği aktivistlerinin bir protestosu olup olmadığını araştırıyor. 

Floresin, triarilmetin boyalar ailesine ait organik bir bileşik ve boyadır. Suda ve alkolde çözülebildiği için yaygın olarak bir çeşit izleyici olarak kullanılır. Dozaj analizi yapmaya olanak sağlayabilmek için özel su arıtma maddelerine eklenir.

İlk kez olmadı

Büyük Kanal ilk kez yeşile bürünmüyor. Arjantinli sanatçı Nicolás García Uriburu 1968 yılında 34. Venedik Bienali sırasında ekolojik farkındalığı arttırmak amacıyla Venedik Büyük Kanalı'nın sularını floresan boya ile yeşile boyamıştı.