23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2024 13:45 | Son Güncelleme: 05.08.2024 13:46

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: AB yüz karası, Bay Borrell bir yüz karası

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, seçim sonuçlarının bağımsız bir şekilde doğrulanmasını talep eden Avrupa Birliği (AB) ülkelerini ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'i yüz karası olarak nitelendirerek tepki gösterdi
Venezuela Devlet Başkanı Maduro: AB yüz karası, Bay Borrell bir yüz karası

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, pazar günü yaptığı açıklamada, Venezuela'daki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının "bağımsız bir şekilde doğrulanması" çağrısında bulundu. Bu açıklamanın ardından, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, AB kurumlarını ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'i eleştirdi.

"Ukrayna'yı savaşa sürükleyen bir yüz karası"

Bolivarcı Ulusal Muhafızlar (GNB) tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Maduro, Avrupa Birliği'ni ve Borrell'i "yüz karası" olarak nitelendirdi. Maduro, "Avrupa Birliği, saçmalıklarıyla gündeme geliyor. (Juan) Guaido'yu tanıyan aynı AB. AB yüz karası, Bay Borrell bir yüz karası, Ukrayna'yı savaşa sürükleyen ve şimdi de ellerini yıkayan bir yüz karası" dedi.

Borrell ise pazartesi günü X hesabından yaptığı İspanyolca açıklamada, Ulusal Seçim Konseyi (CNE) tarafından yayınlanan seçim sonuçlarının "kabul edilemeyeceğini" belirtti ve "AB, resmi oylama kayıtlarının yayınlanması ve doğrulanması yönünde çağrıda bulunmaktadır. Venezuela halkının iradesine saygı duymak demokrasiyi yeniden tesis etmenin tek yoludur" ifadelerini kullandı.

AB'nin tutanak talebi

AB'nin Venezuela'daki gelişmeleri "büyük bir endişe" ile takip ettiği belirtilen açıklamada, uluslararası seçim gözlem misyonlarından gelen raporların, 28 Temmuz'da yapılan başkanlık seçimlerinin uluslararası standartları karşılamadığını açıkça ortaya koyduğu ifade edildi.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi'nin (CNE) taahhüt etmesine rağmen resmi oylama tutanaklarını henüz yayımlamadığına işaret edilen açıklamada, "Bunları destekleyecek kanıtlar olmadan, CNE tarafından 2 Ağustos'ta açıklanan sonuçlar tanınamaz. Resmi oylama tutanaklarının yayımlanmasını geciktirmeye yönelik her türlü girişim, resmi olarak yayımlanan sonuçların güvenilirliği konusunda daha fazla şüphe uyandıracaktır" değerlendirmesi yapıldı.