27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2023 12:20 | Son Güncelleme: 29.06.2023 12:35

Wall Street Journal yazdı: Çin balonu ABD'lileri gözetlemek için Amerikan teknolojisini kullandı

Wall Street Journal'a konuşan yetkililer Şubat ayında ABD'de düşürülen Çin balonuna ilişkin yapılan incelemeye dair ilk bulguları paylaştı. Buna göre ABD teknolojisiyle donatılan araç ülkeden fotoğraf ve video topladı ancak bunları Çin'e iletmedi
Wall Street Journal yazdı: Çin balonu ABD'lileri gözetlemek için Amerikan teknolojisini kullandı

ABD'li yetkililer, bu yılın başlarında ABD üzerinde süzülen Çin casus balonunun, fotoğraf, video ve diğer bilgileri toplamasına yardımcı olan Amerikan yapımı ekipmanlarla yüklü olduğunu söyledi ve yakından yürütülen bir soruşturmanın ilk bulgularına değindi. 

Federal Soruşturma Bürosu'nun yanı sıra çeşitli savunma ve istihbarat kurumları, ABD ordusunun yaklaşık beş ay önce balonu tespit edip düşürmesinin ardından, zaten gergin olan ABD-Çin ilişkilerine yeni ve beklenmedik bir dalgalanma ekleyen olayda ele geçirilen enkazı analiz etti.

Yaratıcı bir gözetleme girişimi

Yetkililer, bu analizin balonun ticari olarak satılan ABD teçhizatıyla dolu olduğunu, bunların bir kısmının internette satıldığını ve Çin'e iletmek üzere fotoğraf, video ve diğer bilgileri toplamak için daha özel Çin sensörleri ve diğer ekipmanlarla donatıldığını ortaya çıkardığını söyledi. Yetkililer bu bulguların, aracın Pekin'in söylediği gibi hava durumunu izlemek için değil casusluk yapmak için tasarlandığı sonucunu desteklediğini belirtti.

Çin'e göndermedi

Yetkililer, hazır ve özel ekipmanların karışımından oluşan Çin balonunu Pekin'in yaratıcı bir gözetleme girişimi olarak tanımladılar.  Yetkililer, balonun Alaska, Kanada ve ABD'nin bitişik eyaletleri üzerinden sekiz günlük geçişi sırasında veri topladığını ancak bu bilgileri Çin'e geri göndermediğini aktardı. Yetkililer aracın arızalanıp arızalanmadığını söylemekten kaçınırken Pentagon, ABD ordusunun balon tarafından bilgi toplanmasını önlemek için karşı önlemler aldığını belirtti. 

Balonun tespit edilip düşürülmesi Washington ve Pekin arasında yeni başlayan yakınlaşma çabalarını rayından çıkarmış, suçlamalara yol açmış ve iki güç arasındaki güvensizliği ve gerilimi arttırmıştı. Biden yönetimi ve Komünist liderlik ancak son haftalarda kırılgan bir yeniden yakınlaşma sürecine girdi ve her ikisi de balonu geçmişte bırakmak istediklerini belirttiler.

"Bu sayfanın kapanması gerek"

Başkan Biden bu ayın başlarında balonu Çin yönetimi için kasıtlı olduğundan daha utanç verici olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta yayın kuruluşu NBC'ye verdiği demeçte, Şubat ayında balon nedeniyle ertelediği Pekin ziyaretini yeniden planladığını ve bir daha tekrarlanmadığı sürece bu sayfanın kapanması gerektiğini söyledi. 

Bu arada Çinli yetkililer, ABD'li müfettişlerin balonla ilgili raporunun kamuoyuna açıklanması halinde Pekin'in sert bir tepki vermek zorunda kalacağı ve bunun da üst düzey angajmanları rayından çıkarabileceği endişesini dile getirdiler. Hazine Bakanı Janet Yellen'in Blinken tarafından belirlenen rotayı izleyerek önümüzdeki ayın başlarında Pekin'e gitmesi bekleniyor ve her iki hükümet de Biden ile Çin lideri Şi Cinping arasında bu yıl içinde bir toplantı düzenlemeye çalışıyor.

Yetkililer, Savunma İstihbarat Teşkilatı da dahil olmak üzere ABD ordusunun bazı birimlerinin balonun enkazının bazı parçalarını kamuoyuna sergilemek istediğini söyledi. Savunma Bakanlığı benzer bir şeyi 2017'de İran'ın Yemen ve Basra Körfezi'nde kullandığını söylediği silahlarla yapmış ve Pentagon'un Tahran'ın Orta Doğu'daki kötü niyetli faaliyetleri olarak tanımladığı şeyi göstermişti. Yetkililerden biri, yönetimin şu ana kadar balonla ilgili bulgularını kamuoyuyla paylaşmamaya karar verdiğini ekledi.