19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.10.2023 10:05 | Son Güncelleme: 24.10.2023 10:19

Wall Street Journal yazdı: Hamas yakıt istedi, rehine müzakereleri sekteye uğradı

Hamas dün gece sürpriz bir şekilde iki rehineyi daha serbest bıraktı. Rehine müzakerelerine dair bilgi sahibi kaynakların söylediğine göre Hamas 50 kişilik bir grubu serbest bırakmak için yakıt girişine izin verilmesini istiyor ancak İsrail bu talebi kabul etmek istemiyor
Wall Street Journal yazdı: Hamas yakıt istedi, rehine müzakereleri sekteye uğradı

Hamas, Gazze'ye girmeye başlayan yardımlara yakıtın da dahil edilmesini istiyor. Ancak İsrail'in yakıtın Hamas'ın eline geçebileceğini söyleyerek bunu reddediyor. Hamas pazartesi gecesi iki sivil rehineyi daha serbest bıraktı ancak görüşmelere aşina olan yetkililere göre yakıt tartışması 50 kişilik bir grubun serbest bırakılması için yürütülen müzakereleri sekteye uğrattı. 

Hamas, yaşlı iki kadını insani gerekçelerle serbest bıraktığını açıkladı. Mısırlı yetkililer iki rehinenin Gazze'nin Refah sınır kapısında serbest bırakıldığını doğruladı. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç yetkiliye göre Hamas, Katar, Mısır ve İsrail son günlerde, yakıt da dâhil olmak üzere düzenli insani yardım akışı karşılığında daha büyük bir grubun serbest bırakılması önerisi üzerinde görüşüyordu.

"Yakıttan önce hepsini serbest bırakın"

İsrailli yetkililer yakıt sevkiyatına izin vermeden önce tüm rehinelerin serbest bırakılmasını istediklerini söylediler. İsrailli yetkililer ayrıca müzakerecilere Hamas ve diğer grupların yakıtı askeri amaçlarla kullanabileceklerine inandıklarını söylediler. Üç yetkiliye göre müzakereler ileri bir aşamaya geldi ancak İsrail yakıtın Mısır üzerinden Gazze'ye ulaştırılmasına henüz onay vermedi.

İsrail başbakanlık ofisi iki kadının kimliklerini 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz ve 79 yaşındaki Nurit Cooper olarak açıkladı. İkili, Hamas savaşçıları tarafından, İsrail'de Nir Oz kibbutzunda 7 Ekim'de yapılan saldırı sırasında kaçırıldı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, kocalarının hala Gazze'de tutulduğu belirtildi. Lifshitz'in kızı Sharone, İsrail televizyonuna verdiği bir röportajda babası ve topluluktan alınan diğer kişiler hakkında hala bilgi sahibi olmadığını söyledi. Sharone, "Herkes geri dönene kadar savaş henüz bitmedi, benim kişisel savaşım da bitmedi" dedi. İsrail başbakanlık ofisi, iki kadının serbest bırakıldıktan sonra bir tıp merkezine götürüldüğünü söyledi.

ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda bin 400'den fazla İsrailliyi öldürdü. İsrail ordusu pazartesi günü yaptığı açıklamada o gün kaçırılan 222 kişinin hala Gazze'de rehin tutulduğunu söyledi. Gazze'de Hamas tarafından yönetilen sağlık bakanlığına göre, İsrail'in saldırıya yanıt olarak Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 5 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, ancak bu sayı bağımsız olarak doğrulanamadı.

Kara harekatını ertelemesi için ikna çabaları

Rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile bir anlaşma yapması yönünde İsrail hükümeti üzerindeki kamuoyu baskısı giderek artıyor. ABD'li ve yabancı yetkililer, ABD ve Avrupa hükümetlerinin, rehinelerin serbest bırakılması için daha fazla zaman kazanmak amacıyla İsrail'i Gazze Şeridi'ne kara harekâtını ertelemeye ikna etmeye çalıştığını söyledi. Aynı zamanda bazı ülkeler de İsrail'in hava saldırılarına karşılık olarak kaçırdığı kişileri infaz etmekle tehdit eden Hamas'a daha fazla rehineyi serbest bırakması için baskı yapıyor.

ABD'li yetkililer pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Washington'un çatışmanın büyümesi durumunda kullanılmak üzere askeri varlıkları hazır hale getirme şansı olmadan İsrail'in kara harekâtına girişmemesini tavsiye ettiklerini söyledi. Yetkililer, bu sayede Katar'ın başka rehinelerin de serbest bırakılmasını sağlamak için çalışmaya devam edebileceğini belirtti. İsrail başbakanlık ofisi müzakerelerdeki duraksama hakkında Wall Street Journal'ın yorum taleplerini reddetti.

7 Ekim'deki saldırının ardından İsrail Filistin bölgesini tamamen kuşatma altına almış, yakıt, gıda, elektrik, su ve ilaç tedarikini kesmişti. Yardımlar, iki ABD vatandaşının serbest bırakıldığı cuma günü Gazze'ye girmeye başladı. Pazartesi günü tıbbi malzeme, bir miktar gıda ve şişelenmiş su taşıyan üçüncü bir yardım konvoyu bölgeye girdi. Hamas müzakerecilere, muhtemelen aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 50 kadar rehineyi serbest bırakmayı kabul edeceğini söyledi. Ancak yakıt konusu Hamas ile görüşmelerin önündeki en önemli engellerden biri olarak ortaya çıktı. İsrailli yetkililer daha önce Gazze Şeridi'ne yakıt girişine izin verilmeyeceğini söylemişti.

Katar'ın arabuluculuğu

Bazı Hamas liderlerinin bulunduğu Körfez ülkesi Katar, insani yardım ya da ateşkes karşılığında Gazze'deki sivil rehinelerin bir kısmının serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya aracılık etmeye çalışıyordu. Hamas daha fazla rehinenin serbest bırakılması için Mısır, Katar ve diğer dost ülkelerdeki arabulucularla çalıştığını söyledi. ABD'li bir yetkili Katar hükümetinin bu konuda çok yardımcı olduğunu söyledi ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden bombardımanı ve Gazze'de giderek büyüyen insani kriz göz önüne alındığında bir anlaşmaya varmanın zorluğuna dikkat çekti. Cuma gecesi iki Amerikalı rehinenin sürpriz bir şekilde serbest bırakılması, Gazze'ye olası bir kara saldırısından önce Hamas'la müzakerelerin yapılmasına izin vermesi için İsrail hükümeti üzerindeki baskıyı arttırdı.