25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2023 13:07 | Son Güncelleme: 03.01.2023 14:23

Wall Street Journal'dan öneriler: 2023'te işinizde nasıl daha mutlu olabilirsiniz?

Birçok kişi 2023'e girerken bir önceki yılda yaşanan zorlukları tekrar yaşamamak için dilekler diledi. Ekonomik sorunların arasında daha iyi maaş ve yeni bir iş de bu dileklerin arasında yer aldı. The Wall Street Journal, yeni yılda yeni iş yerine olduğunuz yerde nasıl mutlu olabileceğinizi yazdı
Wall Street Journal'dan öneriler: 2023'te işinizde nasıl daha mutlu olabilirsiniz?

Yeni yıla girerken dilekler dilendi. Herkes işi ya da ilişkisi için bir şeyler istedi. Peki yeni yılda işinizi daha çok sevmeyi de dilediniz mi? Hayalinizdeki pozisyon olmayabilir. Sonsuza dek sürecek bir şey de olmayabilir. Ancak ekonomi, para ya da ailevi yükümlülükler nedeniyle şu anda ayrılamıyorsanız, en azından işe gitmeyi daha az yorucu bir hale getirebilirsiniz.

Her iş kurtarılamaz. Bazı roller o kadar berbattır ki bırakın eğlenceli hale getirmeyi, katlanılabilir hale getirmek için bile umut yoktur. Ancak patronunuz kaba davranmıyorsa ve sosyal haklarınız iyiyse, The Wall Street Journal yazarı Rachel Feintzeig, can sıkıntısının temel şikayetiniz olmaması gerektiğini söylüyor.

Sorumluluklarınızdan keyif almaya bakın

Sorumluluklarınızı zevk aldığınız şeylere doğru yönlendirip, işiniz hakkındaki düşüncelerinizi değiştirebilirsiniz. New Orleans'ta bir hukuk pazarlama firması olan Firmidable'da 14 yılını geçiren Katie Baxter, "İşimin sevdiğim pek çok yönü vardı ama ben bunları göremiyordum. Bu bana bağlıydı" dedi. Son yıllarda uzun çalışma saatleri onu tüketmişti. Personel değişimi, zaten dolu olan programına başkalarının sorumluluklarının yığılması anlamına geliyordu.

Küçük değişiklikler işinize yarayabilir

Baxter şirketten ayrılmayı düşünürken, "Beni ne daha mutlu eder?" başlıklı bir liste hazırladı. Neleri sevdiği, nelerde iyi olduğu ve neleri sevmediği olmak üzere üç bölüm oluşturdu. Hoşlandığı çalışan koçluğu için takviminde zaman ayırmaya başladı. Her gün 30 dakika dışarı çıkma ve çocuklarını cuma günleri saat 15:00'te alma kuralı koydu. Performansı düşmedi. Masasını pencereye bakacak şekilde değiştirmek gibi küçük şeyler bile ruh halinin değişmesine yardımcı oldu.

Riskleri göze alın

Elbette patronunuza karşı gelmenin gerçek riskleri olabilir. Yine de pek çok kişi, bir çizgi çekmenin sonuçlarının hayal ettikleri kadar korkunç olmadığını ve düşündüklerinden daha fazla özerkliğe sahip olduklarını görünce şaşırdıklarını söylüyor. Baxter, önceki stres ve mutsuzluklarının çoğu için "Hepsi kendi kendime yarattığım bir şeydi" ifadesini kullandı. İşle ilgili beklentiler genellikle hoşnutsuzluğu besler. Pek çok insan, işlerinin sürekli olarak sevmeleri gerektiğinin hissettirilmesinden rahatsız. 

Ünvanınızın önemli olmadığı yerlere odaklanın

Kimliğinizi kariyerinizden nasıl ayırabileceğinize dair kitap çıkaracak olan Simone Stolzoff, "İşi gerçekten putlaştıran bir ülkede yaşıyoruz. Her şey üzerinde çok fazla baskı var" dedi. Stolzoff, "Bir hobi edinin ve insanların ünvanlarınızı önemsemediği yerlerde vakit geçirin. Her iş kolunda kaçınılmaz olan bir monotonluk vardır. Eğer işinizin her zaman mükemmel olmasını bekliyorsanız, bu gerçekçi olmayan bir problemdir" ifadelerini kullandı.

İşinizle ilgili bir adım atın

Juli Gallagher, CNN'in tanıtım departmanında telefonlara cevap vermek ve evrakları dosyalamak gibi giriş seviyesinde bir işte sıkışıp kalanlardan. Daha iyi bir işe geçmek için can atıyordu ama yaptığı iç başvurularından geri dönüş olmuyordu. Büyükbabasına dert yandı ve o da "İşteki ilk gününmüş gibi davran. İşi daha önce yapan kişiyi iyi izle ve en iyi şekilde yapmaya çalış" diyerek öğüt verdi. Bu fikirle birlikte Gallagher, patronlarının kendisine görev vermesini beklemek yerine, fırsat istedi. Toplantılarda daha fazla konuştu. Birkaç ay içinde departmanında daha büyük bir iş teklif edildi ve şirkette 14 yıllık bir kariyere sahip oldu. 

Psikolog olan Jonathan Fader, hissettiğiniz durumu tersine çevirmenin ruh halinizi ve gerçekliğinizi değiştirebileceğini söylüyor. İş arkadaşlarınızdan kopuk mu hissediyorsunuz? Onları öğle yemeğine davet edin. Gelecekte bir noktada, bu stres faktörü sona erdiğinde nasıl hissedeceğinizi hayal edin.