25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2022 10:05 | Son Güncelleme: 26.12.2022 10:11

Bloomberg: 2023'te birçok şirket uzaktan çalışmaya dönecek

Pandemi kısıtlamalarının kaldırılması ile birçok şirket ofislerine döndü, çok azı ise evden çalışma ya da hibrit modellere yöneldi. Ancak 2023'te bu durum tersine dönebilir. Bloomberg'in analize göre birçok şirket 4 temel nedenle tekrar uzaktan çalışmaya yönelecek
Bloomberg: 2023'te birçok şirket uzaktan çalışmaya dönecek

Yöneticiler, pandemi sırasında çalışanların sıkı bir işgücü piyasasında avantaj elde etmesiyle artan evden çalışma konusunda genellikle ikiye ayrılıyor. Bazıları bunun daha mutlu çalışanlar gibi konularda avantaj yarattığına inanırken, diğerleri şirket kültürünün ofiste inşa edildiğini ve bir arada olunması gerektiğini savunuyor. Peki 2023'te hangisi ağır basacak? Bloomberg'i analizine göre ABD iş piyasası gelecek yıl zayıflamaya devam ederse, şirketler daha çok uzaktan çalışmayı tercih edecek... 

Danışmanlık şirketi Mercer'da insan kaynakları uzmanı olan Melissa Swift, "Kuruluşlar arasında gerçek bir ayrışma var. Şirketlerin taraf seçtiğini görmeye başladık" dedi. Bununla birlikte, uzaktan çalışma kalıcı olacak gibi görünüyor. Analitik ve danışmanlık şirketi Gallup, uzaktan işlerini yürütebilen çalışanların yaklaşık yüzde 75'inin uzun vadede hibrit veya tamamen uzaktan çalışacağını öngörüyor.  İşte uzmanların uzaktan çalışmanın 2023 yılında da devam edeceğini söylemesinin en önemli 4 nedeni.

1- Çalışanı elde tutmak

Uzaktan çalışmaya izin vermek, çalışanları elde tutmak için çok önemli bir neden haline geldi. Stanford Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Instituto Tecnológico Autónomo de México'daki araştırmacılar tarafından bu yaz yayınlanan bir araştırmaya göre, hibrit çalışma sistemi çalışan memnuniyetini ve verimliliğini artırarak işten ayrılma oranını yüzde 35 azalttı. 

Şirketler yetenek kaybını göze alamıyor

Bu arada, işten ayrılma oranları pandemi öncesi seviyelerin üzerinde seyrettiği için işten ayrılmalar pahalı bir sorun haline geldi. Sıkışık bir işgücü piyasasında birçok şirket yetenek kaybını göze alamıyor. Harvard Business School'da doçent olan Prithwiraj Choudhury'ye göre, ekonomi kötüye gitse bile bu durum özellikle yüksek performans gösterenler için geçerli. Uzaktan çalışma üzerine çalışan Choudhury, "Her türlü ekonomik ortamda, en iyi yeteneklerin her zaman dışarıda seçenekleri vardır" dedi.

2. İşe alımı kolaylaştırıyor

Uzaktan çalışma, işe alımları daha geniş bir coğrafi alana yayar ve daha büyük bir yetenek havuzunu gözler önüne seriyor. Bu, özellikle nitelikli aday bulmanın zor olduğu uzmanlık gerektiren görevler için büyük bir avantaj. Çalışma esnekliği sunmak bir şirketin; çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık girişimlerini de destekleyebilir. Bu durum özellikle engelli çalışanlar gibi genellikle işgücü piyasasının dışında kalan gruplar için geçerlidir. Çalışan ebeveynler de uzaktan çalışmanın faydalarından sık sık bahsederler.

3. Maliyet kesintileri

Choudhury'ye göre, uzaktan çalışma koşulları, yaşanan ekonomik durgunluklarla birlikte ofis alanı ihtiyacını azaltabileceği ve şirketlerin maliyetleri düşürmesine yardımcı olabileceği için bu eğilimi hızlandırabilir.

Ofise gitmektense maaş kesintisine razılar

Buna örnek olarak Yelp Inc. bu yaz New York, Chicago ve Washington ofislerini kapatarak tasarruflarını işe alım ve çalışanlara sağlanan faydalara aktarmayı planladı.  Ek olarak Teknoloji devleri (Big Tech), değişen ekonominin, sektörün yıllardır süren hızlı büyümesini durma noktasına getirmesi nedeniyle Avrupa'daki merkezlerinin bir parçası olan ofislerden vazgeçti. Google'ın ana şirketi Alphabet, Facebook'un ana şirketi Meta ve kurumsal yazılım devi Salesforce, Londra ve Dublin'deki kiralık ofis alanlarında küçülmeye gitmeyi planladı. Evden çalışmalarına izin verilen çalışanlar, daha fazla esneklik ve daha düşük işe gidip gelme maliyetleri karşılığında maaş kesintisi yapmaya razı oluyor. 

4. Yöneticinin itibarı 

Eğer bir şirket geri adım atarsa, yöneticiler itibarlarına zarar verme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Twitter'a bir bakın. Yeni İcra Kurulu Başkanı Elon Musk geçen ay şirketi sarsmak amacıyla şirketin uzaktan çalışma modeline son verdi. Ancak o kadar çok çalışan bunun yerine kıdem tazminatını tercih etti ki, bazı personeli geri ikna etmek için tutumunu yumuşatmak zorunda kaldı.

Elon Musk sistemi uzun vadede zarar verir

Qualtrics'in psikoloğu Ben Granger'a göre, bu şekilde bir baskı sisteminden maksimum düzeyde yararlanmak uzun vadede iyi bir strateji değil. Granger, "Gelecekteki adaylar işten ayrılan çalışanların yorumlarını görebilir, yazılanları okuyabilirler. Liderlerin bu olanakları da düşünmesi gerekli" dedi.