18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2023 17:57 | Son Güncelleme: 02.09.2023 18:29

Wall Street Journal'ın son anketi ortaya koydu: Trump rakipleriyle arayı açıyor

ABD eski Başkanı Trump, 2024 başkanlık seçimlerinde cumhuriyetçi rakipleriyle arayı açıyor. Wall Street Journal'ın son anketine göre; Trump ile en yakın rakibi DeSantis arasındaki fark yüzde 46'ya çıktı
Wall Street Journal'ın son anketi ortaya koydu: Trump rakipleriyle arayı açıyor

ABD eski Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi başkan adaylığı yarışındaki üstünlüğünü artırdı. Wall Street Journal’ın son anketine göre; neden ise önseçimlerde oy kullanan Cumhuriyetçi Parti seçmenlerinin ekserisinin Trump’a yönelik dört cezai kovuşturmayı haksız bulması. Anılan seçmenlerin yaklaşık yarısı iddianamelerin Trump’a yönelik desteklerini artırdığını söylüyor.

Yarış tek adaylı bir hale geldi

Bir zamanlar adaylık için iki kişinin öne çıktığı yarış, Trump'ın şimdilik zorlu bir rakibinin olmadığı orantısız bir yarışa dönüştü. Bu çıkarım Amerikan Wall Street Journal’ın son anketine yansımış durumda. Eski başkan, önseçimde oy veren Cumhuriyetçi Partili seçmenlerinin yüzde 59'unun ilk tercihi olarak rakiplerinin açık ara farkla önüne geçti. Trump, Journal’ın nisan ayındaki anketinden bu yana desteğini 11 puan artırdı.

DeSantis ile fark yüzde 46

Trump'ın en büyük rakibi Florida Valisi Ron DeSantis ile arasındaki fark, nisan ayından bu yana neredeyse iki katına çıkarak yüzde 46'ya ulaştı. DeSantis yüzde 13'lük destek oranıyla, hiçbiri tek haneli destek oranını aşamayan diğer adayların önünde yer alıyor.

Anket, 2024 ön seçim yarışının dikkat çekici özelliklerinden birine de dikkat çekiyor: Geçmiş dönemlerde bir adayı batırabilecek cezai kovuşturmalar, sadece önde gelen ismi güçlendirdi. Trump hakkındaki iddianameler sorulduğunda, Cumhuriyetçi önseçmenlerin yüzde 60'ından fazlası her bir iddianamenin siyasi amaçlı ve dayanaktan yoksun olduğunu söyledi.

Yüzde 78 yaptıklarını meşru görüyor

Önseçimde tercih belirten seçmenlerin yüzde 78'lik kesimi, Trump'ın 2020 seçimlerinden sonra yaptıklarının doğru oy kullanılmasını sağlamaya yönelik meşru çabalar olduğunu söylerken, yüzde 16'lık bir kesim Trump'ın Kongre'nin kaybettiği bir seçimi onaylamasını yasadışı bir şekilde engellemeye çalıştığını söyledi. Yüzde 48'i iddianamelerin 2024'te Trump'a oy verme ihtimallerini artırdığını, yüzde 16'sı ise ikinci dönem için destekleme ihtimallerini azalttığını söyledi.

Biden ile başa baş görünüyor

Anket ayrıca Trump'ın 2020 seçimlerinin varsayımsal bir rövanşında seçmenler arasında Başkan Biden ile başa baş gittiğini ortaya koydu. Trump'ın yüzde 40'lık desteğine karşılık Biden'ın desteği yüzde 39'da kalıyor. Öte yandan anket diğer adaylara ilginin düşük olduğunu da gösteriyor.