28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2022 08:11 | Son Güncelleme: 12.11.2022 12:03

Woshington Post Öz'ün olası hamlelerini yazdı

ABD ara seçimlerine Cumhuriyetçi Parti'nin Pensilvanya Senatör adayı olarak giren Mehmet Öz yarışı kaybetti. Peki Öz'ün bundan sonraki adımı ne olacak? Washington Post Öz'ün bir sonraki hamleleri hakkında yazdı
Woshington Post Öz'ün olası hamlelerini yazdı

Mehmet Öz'ün kalp cerrahı, öğretmen, yazar ve televizyon ünlüsü olarak daha önce birçok kez başarı elde ettiğini söylemek yanlış olmaz fakat konu siyasete gelince ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin Pensilvanya Senatör adayı olarak ara seçime girip yarışı kaybetti. Öz'ün bundan sonra ne yapacağı merak konusu oldu.

Wahington Post kaleme aldığı analizinde bu kaybı, hayatı pek çok alanda başarılarla dolu olan bir adam için nadir görülen ve çok aleni bir başarısızlık olarak nitelendiriyor. Peki Öz bundan sonra ne yapacak?Kendisine yöneltilen sorular karşısında "Umarım ulus olarak iyileşme sürecine yakında başlarız" demekle yetindi. Post'un tahminlerine göre, cerrahlığa ve tıp öğretmenliğine geri dönmesi pek olası görünmüyor. Öz ilkbaharda Columbia Üniversitesi ile uzun süredir devam eden bağlarını sonlandırdı ve şu anda emeritus profesör ve tıp merkezinde emekli öğretim üyeleri için kullanılan unvanlarla özel öğretim görevlisi olarak görev yapıyor.

Her ne kadar servet biriktirme konusunda son derece becerikli olsa da asıl motivasyon kaynağı para olmayabilir. Kampanya mali açıklama raporuna göre, Öz'ün serveti 100 milyon ila 422 milyon dolar arasında. Siyasi çevreler Öz'ün adaylığının, kürtaj yasaklarını destekleyen ve 2020 seçimlerini 14 puan farkla kaybeden valilik adayı Doug Mastriano ile aynı listede yarışması nedeniyle sekteye uğradığını
söylüyor. Bir de Öz'ün Donald Trump destekçilerinden biri olması var.

"Yabancı kimliğinin üstesinden gelebilir"

Muhlenberg College Institute of Public Opinion direktörü Christopher Borick, " Öz önümüzdeki birkaç yılı burada geçirebilir, gönüllü olarak çalışabilir ve toplumun bir parçası haline gelerek diğer tüm faktörlerden daha fazla onun en büyük zayıflığı olan yabancı kimliğinin üstesinden gelebilir" dedi.  Borick ayrıca Öz'ün dışlanmışlık statüsünün onun için üstesinden gelmesi zor bir şey olduğunu söyledi. 

Öz, üç dönemdir görevde olan Demokrat Robert P. Casey Jr'ın koltuğunun dolacağı 2024 yılında Pennsylvania'da bir kez daha Senato'ya girmeye karar verirse, bu yılki GOP ön seçimlerinde Oz'un zar zor yendiği ve Cumhuriyetçi liderler arasında hala popüler olan hedge fonu CEO'su David McCormick'e karşı maliyetli ve uzun bir rövanşla karşı karşıya kalabilir. Borick konuyla ilgili olarak "İmkansız değil ancak Demokratların bu hamle için onu hedef alan reklamlarını hayal etmek zor değil" dedi. Başka bir seçenek olarak ilk etapta onu adaylığını koyacak kadar ünlü yapan talk show televizyonuna geri dönebilir. Fakat ortamı terk ettiği zamankinden biraz daha soğuk bulabilir.

Harvard Kennedy School of Government'ta iletişim profesörü olan Matthew Baum, gündüz televizyonunun kitlelere hitap ettiğini ve Öz'ün şu anda "MAGA'ya ( Make America Great Again) girdiği için büyük bir sorun yaşadığını" söyledi. Baum "Doktorlar Amerikalılar arasında daha yüksek bir güvene sahip güçlü bir partizan politikacı haline geldiğinde her şeyi bıraktı. Bu, söz konusu güvenin temelden ihlal edilmesi anlamına geliyor. Bu çizgiyi kararlı bir şekilde aştı" ifadelerini kullandı.

"Farklı bir yol seçmesi lazım"

Öz'ün ara seçimlerde Demokrat seçmenler arasında önemli bir konu olan kürtaj hakkındaki görüşleri, Öz'ün şimdiye adar olan tanınmışlığını muhtemel tüketicileri için özellikle yabancılaştırmış olabilir. Muhafazakar yayın organlarında uzmanlaşmış bir medya danışmanı olan Red Seat Ventures ortağı Christopher Balfe, "Sağlık markası öldü. Mehmet Öz'ü bir doktor olarak düşünmüyorsunuz. Onu bir Cumhuriyetçi olarak düşünüyorsunuz" dedi. Balfe "Bir kere Cumhuriyetçi olduğunuzu açıkladınız mı, artık geri dönüşü yok. Gündüz televizyonunun ana akımı ona kapalı. Farklı bir yol seçmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Öz her yerde olabilir

Öz, Sean Hannity'nin programında sık sık göründüğü Fox News gibi muhafazakar kanallarda bir demirbaş olmayı deneyebilir. Balfe "Belli ki ilgi çekici bir televizyon kişiliğiBir podcast ile iyi iş çıkarabilir" dedi Baum, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Öz için yeni bir girişim bile hayal edebiliyorum. Muhafazakâr olmayanların güvenini yeniden kazanmak kolay olmayacaktır ama televizyonun devasa ekosisteminde bir ayağı siyasette, bir ayağı eğlencede olan çok kazançlı bir kariyere sahip olabilir" ifadelerine yer verdi Sonuç olarak Wahington Post analizinde, reklamcılara ve izleyicilere kur yapma konusunda Öz'ün hünerlerine sahip bir adamın bir sonraki adımında pek çok olasılık olabileceğini fakat buna Post'un dahil olmadığını söylüyor.