08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 09:01 | Son Güncelleme: 17.07.2024 09:06

NYT'nin odağında Vance'in eşi var: Siyasi bir şifre

Bir zamanlar Trump muhalifi olan şimdiyse onun başkan yardımcısı adayı haline gelen JD Vance'in politik yükselişinde ve Trump'ın başkan yardımcısı adayı olmasında birinin ciddi emeği var: Eşi Usha. Ancak NYT'ye göre Usha'nın kariyeri, eşinin siyasi kişiliğiyle tezat oluşturuyor
(Doug Mills/The New York Times)
(Doug Mills/The New York Times)

Joseph Bernstein / New York Times

Sıfırdan bir Amerikan elit yaratsaydınız bu Usha Vance'e benzerdi. Donald Trump'ın başkan yardımcısı adayı olan açıkladığı James David Vance'in eşi kesinlikle bu özelliklere sahip. San Francisco'da prestijli bir hukuk firmasında kurumsal dava avukatı olarak çalışan Usha Vance, Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts ve temyiz mahkemesi yargıcı olduğu dönemde Yargıç Brett Kavanaugh'un katipliğini yaptı, Yale ve Cambridge'den mezun oldu.

2021'de “Üniversiteler Düşmandır” başlıklı bir konuşma yapan ve 2022'de Senato için kampanya yürütürken düzene zarar verme şansını nadiren kaçıran bir kocası olan kadın için bu dikkat çekici bir özgeçmiş. Ancak Usha Vance bir nevi siyasi bir şifre.

Liberal ve sol görüşlü bir çevreden Demokratlığa

Hintli bir göçmenin kızı olan Usha Chilukuri, San Diego'nun banliyölerinden birinde büyüdü. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki arkadaşları onu bir “lider” ve “kitap kurdu” olarak tanımlıyordu. Zeki, hırslı ve pragmatik olan Usha, Yale'de müfredat dışı derslerle dolu dört yılın ardından Cambridge'de Gates Bursu'na katıldı ve burada çoğunlukla liberal ve sol görüşlü çevrelerde yer aldı. 2014 yılı itibariyle kayıtlı bir Demokrat oldu. Yale Hukuk Fakültesi'nde tanışan Usha ve Vance 2014'te evlendi ve ayrı bir törenle Hindu din adamı tarafından kutsandı. Çiftin 3 çocuğu var.

Usha Vance kocasının yükselişinde sessiz ama önemli bir rol oynadı. Yale'de, Vance'in beyaz Amerika'nın kırsal kesimindeki sosyal gerileme hakkındaki fikirlerini düzenlemesine yardımcı oldu ve bu fikirler onun çok satan kitabı Hillbilly Elegy'nin temelini oluşturdu. Kitap 2020 yılında Ron Howard'ın yönettiği bir filme uyarlandı.

Adaylık konusunda net konuşmadı

Ohio Senatosu koltuğuna oturmak için Vance ile birlikte nadiren de olsa iyi bir koreografiyle ortaya çıktı; Newsmax'a verdiği röportajda kocasının siyasi başarı elde etmek için popülist bir mesaj benimsediği iddialarını yalanladı. Geçen ay Fox & Friends'e verdiği bir röportajda Usha Vance (ki çoğunlukla spot ışıklarının dışında kalıyor) kocasının ülkenin en yüksek ikinci makamı için aday olma ihtimali konusunda kararsız olduğunu belirtti. Usha "Şu anda hayatımızla ilgili hiçbir şeyi değiştirmeye hevesli değilim, ama JD'ye inanıyorum ve onu gerçekten seviyorum. Bu yüzden hayatımızda neler olacağını göreceğiz" dedi.

Kariyeri eşiyle tezat oluşturuyor

Usha Vance'in kariyeri onu kocasının siyasi kişiliğiyle garip bir tezat içine soktu. Usha Vance, 2015 yılından Vance'in Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı olduğu güne kadar Los Angeles, San Francisco ve Washington'da ofisleri bulunan ve kurumsal kültürünü “radikal bir şekilde ilerici” olarak tanımlayan Munger, Tolles ve Olson hukuk firmasında önce avukat, ardından da kurumsal dava avukatı olarak çalıştı.

The American Lawyer'da 2019 yılında yayınlanan bir makalede firmanın çeşitlilik içeren işe alım uygulamaları “havalı, duyarcı kategorisine” yerleştirildi. (San Francisco haber sitesi SFGate, daha önce Usha Vance'in istifa ettiğini haberleştirdi) Politico'nun geçen yıl bildirdiği üzere JD Vance, adaylara fazla “duyarcı” olup olmadıklarını belirlemek için bir anket göndererek Dışişleri Bakanlığı görevlerinin onaylanmasını geciktirdi. Vance, Trump'ın başkan yardımcısı seçilmeden önce kendisini “Trump'ı hiç sevmeyen biri” olarak tanımlamış ve “Trump'ı hiç sevmediğini” söylemişti. Ancak Vance daha sonra Trump'ı benimsedi ve Ohio'daki ABD Senatosu koltuğu için yapılan Cumhuriyetçi ön seçimlerde eski başkanın desteğini kabul etti.

©️ 2024 The New York Times Company