08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.04.2024 12:12 | Son Güncelleme: 13.04.2024 16:51

WSJ anketi: Trump kürtaj hakkındaki fikirleri nedeniyle kadınların oylarını kaybedebilir

Wall Street Journal tarafından gerçekleştirilen son anket, ABD'de tartışılan kürtaj yasağının son iki seçimi belirleyen ve 2024 seçimlerini de belirleyecek olan kararsız seçmenlerin çoğu için bir kırılma noktası olduğunu gösteriyor
WSJ anketi: Trump kürtaj hakkındaki fikirleri nedeniyle kadınların oylarını kaybedebilir

ABD'de kürtaj, başkanlık seçimlerini belirleyebilecek, kadınları harekete geçiren en güçlü konu. Şimdi Başkan Biden bu durumdan faydalanmaya çalışırken, Donald Trump da onu yeniden yönlendirmeye çalışıyor. Wall Street Journal'ın yakın zamanda yedi eyalette yaptığı bir anket, banliyö kadınlarının yüzde 39'unun kürtajı oylarını belirleyecek bir konu olarak gördüğünü ortaya koyuyor ve bu da kürtajı bu grup için açık ara en motive edici konu haline getiriyor. Neredeyse dörtte üçü bu işlemin her zaman ya da çoğu zaman yasal olması gerektiğini söylerken, çoğunluk Trump'ın politikalarının çok kısıtlayıcı olduğunu düşünüyor.

Kürtaj, Yüksek Mahkeme'nin 2022'de aldığı ve ülke genelinde eyalet yasalarını karmakarışık bir hale getiren kararla federal korumayı ortadan kaldırmasından bu yana seçmenlerin gündeminde. Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı Trump'ın konunun eyaletlere bırakılması gerektiğini söylemesi ancak bazı sıcak başlık önerileri konusunda belirsiz veya çelişkili pozisyonlar alması nedeniyle bu konuya yeniden odaklanıldı. Ardından Arizona'nın en yüksek mahkemesi, İç Savaş döneminden kalma kürtaj yasağını yeniden canlandırarak, seçmenlerin Kasım ayında kürtajı hamileliğin kısıtlı bir dönemine kadar yasallaştıracak bir önlem için oy kullanacakları kararsız bir eyaletteki riskleri artırdı.

Savaş ve enflasyon önüne geçebilir

Banliyödeki kadınların oyları 2016'da Trump'ın Beyaz Saray'ı kazanmasına yardımcı olurken 2020'de de başkanlığın Biden'e geçmesini sağladı. AP VoteCast seçmen anketine göre, Biden 2020'de Trump'ı banliyö kadınları arasında yüzde 19 puan farkla yendi. Journal'ın son eyalet anketi, Biden'ın bu seçmen grubunda 17 puan önde olduğunu gösterdi ancak banliyö kadınlarının yaklaşık üçte biri ya kararsızdı. WSJ'nin önemli banliyö bölgelerinde yaklaşık iki düzine kadınla yaptığı görüşmeler, birçoğunun kürtaj konusu Biden'ı desteklemek için önde gelen bir neden olarak belirttiğini ortaya koydu. Yine de görüşmeler, Biden için Gazze'deki savaş ve enflasyon da dahil olmak üzere diğer konuların kürtajın önüne geçme riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Bazı kadınlar da bu nedenle Trump'ı desteklemeyi planladıklarını söyledi.

Trump açıklamalarında çelişiyor

Journal'ın anketine göre banliyö kadınlarının yüzde 57'si Trump'ın kürtaj konusundaki politikalarının çok kısıtlayıcı olduğunu düşünüyor. Sadece yüzde 20'si Biden'ın politikalarının yeterince kısıtlayıcı olmadığını söyledi.  Biden, kürtaj haklarını geri getirme vaadiyle seçim kampanyası yürüttü ve bu konuyu, başkan olarak 1973 tarihli Roe v. Wade kararını bozan mahkemeye üç yargıç atayan Trump'a saldırmak için kullandı. Bu arada Trump da bu konuda ne yapacağını bulmakta zorlanıyor. Cuma günü "Roe v. Wade'i yıktık" diyerek 2022 kararıyla defalarca övünürken, kararların eyaletler tarafından verilmesi gerektiğini söyleyerek mesafe koymaya çalıştı. Ancak Arizona kararı bu stratejideki risklerin altını çizdi: Başlangıçta bunun bir eyalet meselesi olduğunu söyleyen Trump, daha sonra Arizona mahkemesinin çok ileri gittiğini ve vali ile eyalet yasama meclisinin olanları düzeltmesi gerektiğini dile getirdi.