23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.06.2024 15:42 | Son Güncelleme: 18.06.2024 15:49

WSJ Boeing'in CEO arayışını yazdı: Adaylar teklifi geri çeviriyorlar

Ocak ayında yaşanan kazadan bu yana gündemden düşmeyen Boeing, yıl sonunda görevi bırakacağını açıklayan CEO David Calhoun'un yerini alacak ismi arıyor. Ancak Wall Street Journal'a konuşan kaynaklar tekliflerin reddedildiğini anlattı
WSJ Boeing'in CEO arayışını yazdı: Adaylar teklifi geri çeviriyorlar

Uçaklarında yaşanan kazalar ve aksaklıklarla gündemden düşmeyen Boeing'in yeni CEO arayışı da engellere takıldı.  Birçok yüksek profilli aday Boeing'i yönetme şansını geri çevirdi. Boeing İcra Kurulu Başkanı David Calhoun mart ayında yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar görevi bırakacağını söyledi. Görüşmelere aşina olan kişiler, bu görev için doğal bir aday olarak görülen GE Havacılık ve Uzay CEO'su Larry Culp'un Boeing'in görevi devralma talebini reddettiğini anlattı. Şirketin kendi yöneticilerinden biri olan havacılık uzmanı David Gitlin de bir olası bir teklifi reddetti. Diğer potansiyel adaylar olarak Boeing'in işletme şefi Stephanie Pope ve Spirit AeroSystems'in patronu Pat Shanahan'ın isimleri konuşuluyor. 

Senato'ya ifade verecek

Calhoun, Boeing'e dair Senato önünde ifade vermek üzere gelecek hafta Capitol Hill'e gidiyor. Calhoun'un, artan muhbir iddialarından, ocak ayında bir Boeing 737'nin uçuş sırasında gövdesinden bir parçanın kopmasına neden olan felakete yol açan olaylar zincirine kadar her konuda sorgulanması bekleniyor.  Calhoun'un halefi bir yandan bu sorunlarla uğraşırken bir yandan da büyük üretim gecikmelerine yol açan ve havayolu müşterilerinin, yetkililerin ve yatırımcıların tepkisini çeken kalite sorunlarının kökünü kazımak zorunda kalacak.

Bazı kişiler, bir sonraki liderin Boeing'in Seattle bölgesinde 737'ler ve diğer jetleri üreten üretim tesislerinin yakınında bulunup bulunmayacağının da tartışıldığını söyledi. Boeing genel merkezini 2001 yılında Chicago'ya taşıdı ve 2022 yılında şirket ana ofislerini Arlington, Va'ya taşımayı planladığını duyurdu. Güney Carolina'da 787'ler üreten bir fabrikası var.

Yönetici arayışı, işe alım ve danışmanlık firması Russell Reynolds ve Boeing'in kısa süre önce atanan Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Qualcomm CEO'su Steven Mollenkopf tarafından yürütülüyor. Görüşülen senaryolar arasında Mollenkopf'un bir geçiş dönemi için CEO rolüne geçmesi de var, özellikle de şirket Pope gibi şirket içinden bir adayın görevi devralmasını hedefliyorsa.

GE'nin ilk kez dışarıdan gelen ve sanayi devini rehabilite eden CEO'su olan Culp, yatırımcıların ve tedarikçilerin gözdesiydi. Kaliteyi sürekli iyileştirirken israfı azaltmaya odaklanan bir yönetim felsefesi olan yalın üretim dünyasında bir guru olarak biliniyor. Culp, Boeing ve Airbus uçaklarında kullanılan jet motorlarını üretmeye odaklanmak için diğer işletmelerini elden çıkaran GE Havacılık'ta kalmayı planladığını kamuoyuna açıkladı. Üretici Carrier Global'in mevcut CEO'su Gitlin, nisan ayında yaptığı bir açıklamada Boeing yönetim kuruluna kendisini potansiyel adaylar listesinden çıkarmalarını söylediğini belirtti. Gitlin'in görece genç olması, Carrier'daki başarısı ve United Technologies'de geçirdiği yıllar onu cazip bir aday haline getirmişti.

Mühendislik geçmişi olan bir CEO istiyorlar

Pope aralık ayında diğer iç adayları geride bırakarak Boeing'in işletme müdürü olarak atandı. Boeing, Alaska Havayolları kazasından sonra Pope'u sorunlu ticari uçak biriminin başına getirdi. Calhoun bu görevi ateşle imtihan olarak nitelendirdi. Ancak Boeing'in 30 yıllık emektarı Pope, yatırımcılardan, havayolu müşterilerinden ve bazı politikacılardan gelen Boeing'in dışarıdan birini seçmesi yönündeki çağrılarla mücadele etmek zorunda. Pope aynı zamanda finans geçmişine sahipken, içeriden bazı kişiler ve gözlemciler mühendislik geçmişi olan bir CEO için lobi faaliyeti yürütüyor. 

Shanahan otuz yılını Boeing'de geçirdi ve burada operasyonel bir tamirci olarak ün kazandı. Geçen yıl sorunlu gövde tedarikçisi Spirit AeroSystems'in CEO'luğunu üstlendi. Eğitimli bir mühendis olan Shanahan, Başkan Donald Trump döneminde altı ay boyunca Savunma Bakanlığına vekalet etti. Shanahan, CEO'luk görevi için Boeing ile görüşmelerde bulundu, ancak Boeing Spirit'i devralmak için müzakerelerde bulunduğu için görüşmeler büyük ölçüde askıda kaldı.

Spirit aynı zamanda Boeing'in rakibi Airbus için de parça üretiyor. Bu operasyonların geleceği satıştaki en önemli anlaşmazlık noktasıydı ancak görüşmelere aşina olan kişilere göre Spirit ve Airbus o zamandan beri kilit konuları çözdü. Airbus pazartesi günü yaptığı açıklamada, Spirit ile Airbus parçaları üreten Spirit operasyonlarını potansiyel olarak satın almayı da içeren tedarikçi ile programlarına yönelik seçenekler üzerinde erken aşamada görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Boeing yöneticileri haziran ayı sonuna kadar bir anlaşma yapmayı umduklarını belirttiler.