28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.09.2024 11:41 | Son Güncelleme: 13.09.2024 14:36

WSJ ortaya çıkardı: Musk, savcıyı gizlice görevden almaya çalıştı

George Soros'a karşı koymak isteyen Tesla CEO'su Elon Musk, Teksas'taki savcılık yarışına dahil oldu. WSJ'ye göre Musk, Soros'un desteklediği savcıyı görevden almak için gizlice binlerce dolar harcadı
WSJ ortaya çıkardı: Musk, savcıyı gizlice görevden almaya çalıştı

Elon Musk, yatırımcı ve Demokrat bağışçı George Soros'un desteğiyle göreve gelen bir savcıyı görevden almak için Teksas Travis County'deki yerel savcılık seçimlerde gizlice yüz binlerce dolar aktardı. Musk'ın katılımına aşina olan kişilere, Federal İletişim Komisyonu dosyalarına ve kurumsal belgelere göre, Tesla ve SpaceX CEO'su tarafından finanse edilen ve kendisini Saving Austin (Austin'i Kurtarmak) olarak adlandıran bir grup, bu yılın başlarında Demokratik ön seçim yarışında Bölge Savcısı José Garza'ya saldıran el ilanları ve mesajlar gönderdi. Bunun yanında televizyon reklamları için 650.000 dolardan fazla harcadı.

Siyasi etkisini artırıyor

Musk, nüfuzunu ve parasını Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesine yardımcı olmak için kullandı. Trump'a verdiği destek, başkanlık yarışında önemli sonuçları olabilecek siyasi bir değişime işaret ediyor. Teksas'taki yerel savcılık yarışındaki gizli çabası, siyasete katılımının daha önce bilinenden daha geniş olduğunu gösteriyor. Şubat ayında seçmenlere gönderilen broşürlerden birinde Garza'nın fotoğrafının üzerinde kana bulanmış bir oyuncak ayı resmi yer alıyordu. Broşürde “José Garza Austin sokaklarını pedofiller ve katillerle dolduruyor. Bir sonraki kurban sizin sevdiğiniz biri olabilir" yazılıydı. Broşürün arkasında bir çocuğun ağzını kapatan bir erkek elinin fotoğrafı vardı.

Musk, hem Trump kampanyasında hem de savcılık yarışında parasını doğrudan adaylara vermek yerine dış gruplar aracılığıyla aktardı. Musk, Soros destekli savcıları ve Trump'ın başkanlık yarışındaki rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i toplum için tehdit olarak gösterdi. Musk'ın Trump yanlısı projesi America PAC, Federal Seçim Komisyonu'na kayıtlı ve bağışçılarını açıklamak zorunda. The Wall Street Journal tarafından incelenen FCC ve şirket kayıtlarına göre, Teksas'taki girişim, bağışçılarını açıklamak zorunda olmayan vergiden muaf bir “sosyal yardım” kuruluşundan kaynaklanıyor ve Cumhuriyetçi danışmanlar, avukatlar ve Senatör Ted Cruz'un eski çalışanlarını içeriyor.

Broşürler tepki topladı

WSJ'nin iletişimi geçtiği Garza ve rakibi Jeremy Sylestine, yarışta Elon Musk'ın müdahalesinden haberdar olmadıklarını söyledi. Her ikisi de Saving Austin broşürünü abartılı olduğu gerekçesiyle kınadı. Bazı seçmenler de sosyal medya üzerinden broşürün kendilerini Garza'yı desteklemek için sandık başına gitmeye motive ettiğini söyleyerek broşürden tepki gösterdi. Garza oyların %67'sini alarak zafere ulaştı ve kasım ayında yapılacak genel seçimleri de kazanması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak milyarderle konuşan bir kişiye göre Musk, bir süper kötüye benzettiği Soros'un etkisine karşı koymaya özel olarak ilgi duyduğunu ifade etti. Servetini bir hedge-fon yöneticisi olarak kazanan Soros, son on yılda bölge savcısı adaylarını destekleyen PAC'lere milyonlarca dolar verdi. Soros, geleneksel sert suç politikaları yerine polisin hesap verebilirliğine odaklanmak da dahil olmak üzere adalet sistemini daha adil hale getireceğini söylediği platformlarda kampanya yürüten adayları destekledi.