15 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2024 11:57 | Son Güncelleme: 08.08.2024 14:35

WSJ: Sinvar'ın iktidarı ele geçirmesi Hamas-İran bağlarını güçlendirdi

Hamas'ın yeni lider olarak Yahya Sinvar'ı seçmesi İsrail'e karşı İran güçlerinin de savaşa dahil olmasını kolaylaştırabilir. WSJ'ye göre 7 Ekim saldırılarının mimarı Yahya Sinvar birkaç yıl önce Hamas ile Tahran arasındaki bağların onarılmasına yardımcı oldu
WSJ: Sinvar'ın iktidarı ele geçirmesi Hamas-İran bağlarını güçlendirdi

Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının mimarı Yahya Sinvar'ı liderliğe getirmesi, grubun İran'la stratejik bağlarını pekiştirerek İsrail ve ABD'ye karşı Tahran ve savaşçı gruplar arasında birleşik bir cephe ihtimalini doğurdu. İran son yıllarda Hamas'ı fon ve eğitimle destekledi ancak Tahran'ın Şii Müslüman din adamları ile Gazze'nin Sünni Müslüman grupları arasındaki ilişki tarihsel olarak gerginliklerle doluydu. Tahran, Suriye'deki Arap Baharı'na verdiği destek nedeniyle Hamas'tan ayrıldı ve Sinvar'ın umduğu gibi 7 Ekim'den sonra savaşa katılmadı. Hamas içinde de İran'a ne kadar güvenileceği konusunda bir bölünme vardı.

Tek mesajla görüşme kesildi

Sinvar Hamas'ın bir önceki siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran ordusunun koruması altındayken Tahran'da öldürülmesinden sonraki saatlerde tartışmaya son noktayı koydu. Grup üyeleri yeni lideri seçmek üzere toplandıklarında, Gazze'de bir tünelde saklandığına inanılan Sinvar bir mesajla görüşmeleri yarıda kesti: Konuya aşina Arap ve Hamas yetkililer yeni liderin İran'a yakın biri olması gerektiğini söyledi. Ardından Hamas Sinvar'ı yeni lider olarak ilan etti. Bu karar Türkiye ve Katar tarafından desteklenen Halid Meşal de dahil olmak üzere İsrail ile müzakere eden diğer Hamas liderlerini saf dışı bıraktı. Sinvar'ın Meşal'e karşı kazandığı zafer, İran'ın Sünni Müslüman dünyasında artan nüfuzunun altını çizdi.

Hareketin karar konusunda çıkmaza girdiğini duyan Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nde kıdemli politika uzmanı olan Hugh Lovatt, "Açıkça İran'a daha yakın olduğu düşünülen birini grubun başına getiriyor" dedi. Hamas'ın üst düzey üyelerinin Sinvar'ı yükseltmesi, grubun İsrail'e karşı savaşında İran'ın müttefiklerini desteklediğini gösteriyor. Sinvar Filistin devletinin kurulmasını istiyor ve İran'ın bu amaçla İsrail devletini yok etme hedefini paylaşıyor. Gazze'de yaşayan Filistinli siyasi analist Younis Al-Zuraie "Sinvar askeri bir lider. Ordunun bölgedeki ilişkileri sadece İran'la bağlantılı" dedi.

İlişkilerde önemli değişiklik

İsrail içinde Sinvar'ın yükselişi Hamas-İran ilişkilerinde önemli bir değişikliğe işaret ediyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz "Yahya Sinvar'ın Hamas lideri olarak seçilmesi dünyaya Filistin meselesinin artık tamamen İran ve Hamas tarafından kontrol edildiğine dair açık bir mesaj göndermelidir" dedi. Arap ateşkes müzakerecilerine göre, Hamas'ın siyasi lideri olarak Sinvar'ın ABD'nin ateşkes çabalarını zorlaştırması muhtemel. Hamas'ın lider kadrosunun çoğu ABD tarafından terörist olarak tanımlanmış olsa da, ateşkes isteyen sertlik yanlısı gruplar ve ılımlılar da var. Sinvar, İsrail'i uzlaşmaya zorlamak için maksimalist pozisyonlar almaya çalışan sert bir yaklaşım sergiliyor.