16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2024 10:09 | Son Güncelleme: 31.05.2024 15:33

WSJ, sunulan yeni tasarının detaylarını yazdı: Gantz'ın hamlesi Netanyahu'yu devirebilir mi?

Netanyahu'nun Benny Gantz, Gazze savaşı nedeniyle yaşanan bölünmenin ortasında İsrail Meclisi'ni feshetmek için girişim başlattı. WSJ'ye göre bu hamlenin Netanyahu'yu kısa sürede düşürmesi pek olası değil ancak İsrail'in iç işlerindeki memnuniyetsizliğin bir sembolü
WSJ, sunulan yeni tasarının detaylarını yazdı: Gantz'ın hamlesi Netanyahu'yu devirebilir mi?

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın partisi parlamentoyu feshetmek için tasarı sundu. Analistlere göre yakın zamanda bir oylama yapılması beklenmiyor ancak bu yaz gibi erken bir tarihte seçim yapılmasının kapılarını aralıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rakibi olan Gantz, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, İsrailli liderin diğer taleplerinin yanı sıra Gazze'deki savaşı sona erdirmek ve bölgenin güvenliğini sağlamak için bir plan sunmaması halinde merkezci Ulusal Birlik Partisi'ni 8 Haziran'da hükümetten çıkaracağını söyledi.

Netanyahu: Rehinelere zarar verebilir

O tarihten bu yana Netanyahu, Gantz'ın taleplerini kabul etmeye niyeti olmadığının sinyallerini verdi. Partisi Likud perşembe günü yaptığı açıklamada hükümeti feshetmenin İsrail'in düşmanlarına bir hediye olacağını ve Hamas'ın 7 Ekim'deki ölümcül saldırılarında ele geçirilen rehinelerin iadesi çabalarına zarar vereceğini söyledi. İsrail ordusunun eski başkanlarından olan Gantz, saldırılardan kısa bir süre sonra partisini hükümete taşıdı. Partisi 7 Ekim'den bu yana anketlerde Likud'a karşı rahat bir üstünlük sağladı, ancak son haftalarda eğilim Netanyahu'nun lehine dönmeye başladı.

Gantz'ın parlamentoyu feshetmek için 120 milletvekilinden en az 61'inin oyunu alması gerekiyor. Henüz böyle bir çoğunluğa sahip olduğuna dair bir işaret yok. Kudüs İbrani Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Gayil Talshir, "Ulusal Birlik Partisi koalisyondan ayrılma konusunda ciddi olduğunu göstermek istiyor" dedi.

Siyasi sürpriz olasılığını açık bırakıyor

İsrail Demokrasi Enstitüsü kıdemli araştırmacılarından Chen Friedberg, parlamentoyu feshedecek yasa tasarısının nihai oylama için uzun yasama sürecine başlayabilmesinin en az 45 güne ihtiyacı olduğunu ve hükümetin bu süreci muhtemelen parlamentonun yaz oturumu sona erene kadar erteleyebileceğini söyledi. Ancak Friedberg, tasarının yaz boyunca tartışılacak olmasının, Netanyahu'nun koalisyon üzerindeki kontrolünü kaybetmesi halinde siyasi bir sürpriz olasılığını açık bıraktığını söyledi.

Protestoları alevlendirebilir

Gantz'ın hükümetten ayrılması halinde bu durum, son aylarda binlerce, bazen de on binlerce kişinin katıldığı hükümet karşıtı haftalık protestoları alevlendirebilir. Gantz, İsraillilerin 7 Ekim'den sonra hükümete olan inançlarını kaybettiklerini ve İsrail'in yönetime olan inancını yeniden tesis etmek için seçimlere gitmesi gerektiğini savunuyor.

Netanyahu'yu devirme çabaları

Netanyahu'yu devirmeyi amaçlayan bir başka hamle olarak muhalefet lideri Yair Lapid diğer iki muhalefet partisi lideriyle bir araya gelerek 7 Ekim'den bu yana ilk kez mevcut hükümeti değiştirme planını formüle etti. Savaş kabinesinde gözlemci olan ve Gantz'ın partisinin kıdemli üyesi Gadi Eisenkot yaptığı açıklamada, Knesset sonbaharda yeniden toplandığında seçimlerin yapılmasını umduğunu söyledi. Gantz yaptığı bir konuşmada "Bu yılın son çeyreğinde eylül ve aralık ayları arasında seçimlere gitmemiz gerekiyor. Güven inşa etmek için bu çok önemli" dedi.