20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2024 11:59 | Son Güncelleme: 21.07.2024 12:31

WSJ Tel Aviv saldırısını yazdı: Husiler ABD harekâtını boşa çıkardı

Husilerin İsrail’in ticaret şehri Tel Aviv’e yönelik drone saldırısı, ABD'nin altı aydır yürüttüğü askeri harekâtı boşa çıkardığını gösteriyor. WSJ’ye konuşan uzmanlara göre saldırı aynı zamanda Husilerin cephaneliğini geliştirdiğinin bir göstergesi
WSJ Tel Aviv saldırısını yazdı: Husiler ABD harekâtını boşa çıkardı

Yemenli Husiler tarafından üstlenen Tel Aviv’deki drone saldırısı, İran destekli grubun Tahran’ın vekil ağlarıyla koordinasyonunu artırdığını ve cephaneliğini geliştirerek ABD'nin altı aydır yürüttüğü askeri harekâtı boşa çıkardığını gösteriyor. Saldırıda ABD Büyükelçiliği ofisi yakınlarında bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı. ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew olayı “küstah bir Husi İHA saldırısı” olarak nitelendirdi. İsrail ordusu, İHA’nın Husiler tarafından Yemen'den fırlatıldığına inandığını söyledi.

İsrail, Hamas ve Hizbullah tarafından fırlatılan roketler ve insansız hava araçlarıyla düzenli olarak hedef alınırken, bu saldırı Gazze'de savaşın başlamasından bu yana İsrail'in ticari başkentine yapılan ilk insansız hava aracı saldırısı oldu. Aynı zamanda Husilerin Tel Aviv'i ilk kez vurduğu da görülüyor ki bu da Hamas'a karşı yürütülen kampanya, Lübnan sınırında Hizbullah'la yaşanan açmaz ve Batı Şeria'daki huzursuzluk nedeniyle zaten gergin olan ordusuyla İsrail'in kontrol altına alması gereken tehdit yelpazesini genişletiyor.

Husiler ivme kazanıyor

Yemen'den uzun mesafeli bir saldırının tekrarlanması zor olsa da Batılı yetkililer grubun hırsları, zarar verme kabiliyeti ve İran'la bağları konusunda endişeliyken Husiler ivme kazanıyor. Husiler Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'deki ticari gemilere ve savaş gemilerine düzenli olarak füze, İHA ve diğer silahları fırlatıyor. Son yıllarda Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a da saldırılar düzenlemesi, örgütün bölgede giderek büyüyen tehdidinin bir işareti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski Orta Doğu direktörlerinden Andrew Tabler “Husiler düşük bir tabandan başladılar ama bölgesel, hatta küresel emelleri vardı” diyor. Bu açıdan Tel Aviv'deki insansız hava aracı saldırısının, düşmanlarını hedef almaya devam eden grup için önemli bir başarı olduğunu belirtti.

Radarları atlatabilen İHA kullandılar

İsrail insansız hava aracını vurmadı ve patlama öncesinde hava saldırısı sirenleri de çalmadı. İsrail ordusu, insansız hava aracının Akdeniz yönünden hedefine yaklaştığını ve tespit edildiğini, ancak insan hatası nedeniyle önlenemediğini söyledi. Husiler, önleme sistemlerini ve radarları atlatabilen “Yaffa” adlı yeni bir insansız hava aracı kullandıklarını söyledi. İsrail ordusu bunun İran tasarımı, sabit kanatlı Samad-3 modelinin, yaklaşık 900 mil olan standart menzilinin ötesine geçecek şekilde geliştirilmiş bir versiyonu olduğuna inandığını söyledi. Husiler daha önce de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne karşı benzer uzun menzilli insansız hava araçları kullanmıştı.

Wall Street Journal'ın haberine göre ABD'nin Orta Doğu'daki en üst düzey komutanı kısa süre önce Savunma Bakanı Lloyd Austin'e gönderdiği gizli bir mektupta bölgedeki askeri operasyonların Husi saldırılarını caydırmakta başarısız olduğu ve daha sert bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu uyarısında bulundu. ABD'li bir yetkili, ABD'nin insansız hava aracı saldırısının ardından, İsrailliler olayı soruştururken neler olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için İsrail ile temas halinde olduğunu söyledi.

Saldırı Husilerin cephaneliğini geliştirdiğinin bir göstergesi

Yemen analisti Mohammed Albasha'ya göre saldırı, Husilerin Suudi Arabistan ve müttefiklerine karşı 2015'te başlattığı savaştan bu yana cephaneliğinin temel keşif araçlarından gelişmiş savaş dronlarına evrildiğinin bir örneği. Albasha, “Silahsız İHA'lardan uzun menzilli, patlayıcı yüklü ve şimdi de potansiyel olarak gizli İHA'lara doğru olan bu gelişme, bölgenin hava savaşı dinamiklerinde önemli bir değişime işaret ediyor” dedi.