20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2024 14:32 | Son Güncelleme: 11.09.2024 14:41

WSJ yazdı: Batı, Ukrayna'yı B planına zorluyor

Rusya ilerlerken, Batılı yetkililer Kiev'in gerçekçi savaş hedeflerini açıklamasını istiyor. WSJ, Ukrayna'nın B planı arayışında olduğunu yazdı
WSJ yazdı: Batı, Ukrayna'yı B planına zorluyor

Yetkililer, Batı'nın Ukrayna'nın Rusya toplaklarını vurmak için füze kullanmasına izin vermeyi düşündüğü bir dönemde, ABD ve Avrupa ülkelerinin Kiev'i savaşın gelecek yılında neler başarabileceğine dair inandırıcı bir plan oluşturmaya zorladığını söylüyor. ABD ve Avrupalı müttefikleri Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin uzun vadede Rusya'yı Ukrayna topraklarının tamamından çıkarma hedefini desteklemeye devam ediyor. Ancak Ukrayna'nın bazı önemli destekçileri arasında kamuoyu desteğinin azalması ve Rusya'nın sahada yavaş yavaş kazanımlar elde etmesi nedeniyle bazı Avrupalı diplomatlar Ukrayna'nın savaş hedeflerinde daha gerçekçi olması gerektiğini söylüyor. Bu da Batılı yetkililerin kendi seçmenlerine ülkeye silah ve yardım aktarılması gerektiğini savunmalarına yardımcı olabilir.

Yetkililere göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy Ukrayna'ya giderek yetkililerle bir araya gelecek ve Ukrayna'nın zaferinin en iyi nasıl tanımlanacağını ve bunu başarmak için ne tür yardımlara ihtiyaç duyacağını görüşecek. Diğer bazı üst düzey ABD'li ve Avrupalı yetkililer de son iki hafta içinde Kiev'de bulundular. Görüşmeler Kiev ile Batı arasında yinelenen bir gerilim kaynağına işaret ediyor: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in güçlerini Ukrayna'dan çıkarma arzusu ile sahadaki askeri gerçekliği uzlaştırmak. Üst düzey Avrupalı yetkililer Kiev'e Ukrayna'nın tam bir zafer kazanması için Batı'nın yüz milyarlarca dolar destek vermesi gerektiğinin söylendiğini, bunun da ne Washington ne de Avrupa'nın gerçekçi bir şekilde yapabileceği bir şey olmadığını belirtiyor.

Henüz nihai karar verilmedi

Blinken yaptığı açıklamada gezisinin kısmen “Ukraynalıların şu anda ihtiyaçlarını tam olarak nasıl gördüklerini, hangi hedeflere yönelik olduklarını ve bu ihtiyaçları desteklemek için neler yapabileceklerini” görmek için olduğunu söyledi. Blinken, Lammy ile birlikte Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer'a rapor vereceklerini ve onların da bir araya geldiklerinde konuyu ele alacaklarını söyledi. Bu, ABD ve İngiltere'nin Ukrayna'nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına onay vermesinin başlangıcı olabilir, ancak yetkililer henüz nihai bir karar verilmediğini belirtiyor.

Hem Rusya hem de Ukrayna ateşkes ya da barış görüşmelerine açık olduklarını söyleseler de her iki taraf da böyle bir toplantıdan uzak görünüyor. Ukrayna müzakere masasına oturmadan önce Rus askerlerinin Ukrayna'yı terk etmesi gerektiğinde ısrar ediyor. Batılı yetkililer Putin'in barış görüşmelerine başlamak istediğini iddia etse de bunun iyi niyetli olmadığını ve Putin'in Ukrayna'nın bağımsızlığını ezmek için gereken askeri kazanımları elde edebileceğine inanmaya devam ettiğini söylüyor ve Batı'nın askeri desteğinin devam etmesinin hayati önem taşıdığını ekliyor.