23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2023 13:07 | Son Güncelleme: 19.04.2023 15:33

Yağmur ormanlarını korumak için yıllık 130 milyar dolara ihtiyaç var

Enerji Dönüşümü Komisyonu'nun ormansızlaşmayı önlemek için hazırladığı yeni rapora göre, tropik ormanları korumak için yılda en az 130 milyar dolar gerekiyor
Yağmur ormanlarını korumak için yıllık 130 milyar dolara ihtiyaç var

Yeni yayınlanan bir rapora göre gelecek on yılın sonuna kadar tropik ormanların riskli alanlarının korunabilmesi için dünyada sığır eti ve süt ürünleri tüketiminin azaltılması ve hükümetlerin ormansızlaşmayı yasaklaması gerekiyor. Ayrıca raporda ormanların korunması için yılda en az 130 milyar dolara ihtiyaç olduğun uyarısında bulunuldu. Hükümetlerin, 2021 yılında Cop26'da 140'tan fazla dünya lideri tarafından kabul edilen ormansızlaşmayı durdurma hedefine ulaşmak için Amazon'dan Sibirya taygasına kadar ormanlara ayrılan finansmanın hızla artırılması gerekiyor. 

Enerji Dönüşümü Komisyonu'nun, Geçişi Finanse Etmek: Ormansızlaşmayı Önlemenin Maliyeti adlı raporuna göre şu anda ormanları korumak için kullanılan finansman yılda ortalama 2 milyar ila 3 milyar dolar arasında. Dünyada sera gazı emisyonunun azaltılmasında en büyük ikinci etken olan yağmur ormanlarının azaltılması tüketim sektörlerinin finansal dayatmaları sonucunda yapılan anlaşmalara rağmen engellenemiyor. 

Acil önlemler alınmalı

Rapora göre sığır yetiştiriciliği, tarım ve diğer kullanımlar için ormanları yok etmeye yönelik ekonomik teşviki ortadan kaldırmak yılda en az 130 milyar dolara mal olacak. Bu para karbon piyasalarından, zengin hükümetlerden ve hayırseverlerden gelebilir ancak ormanların kesilmesinin yasaklanması, ormanlara dayanan işletmelerin geliştirilmesi ve palmiye yağı, soya, sığır eti ve kakao gibi ormansızlaşmayla bağlantılı emtialara olan talebin azaltılması gibi acil önlemler de alınmalıdır.

"Hükümetler kendilerini kandırmamalı"

CBI'ın eski başkanı ve Birleşik Krallık hükümetinin İklim Değişikliği Komitesi'nin eski başkanı olan ve şu anda Enerji Dönüşümü Komisyonu'na başkanlık eden Lord Turner, hükümetlerin sorunun büyüklüğü konusunda kendilerini kandırmamaları gerektiğini söyledi. Turner, "Dünya daha fazla kırmızı et tükettiği sürece, tropikal yağmur ormanlarının daha fazla alanını ormansızlaştırmak için bir teşvik olacaktır. Eğer 130 milyar dolar ortaya çıkarsa, bu önemli bir fark yaratabilir. Ancak bunu tamamen ya da kalıcı olarak durdurmayacaktır. Tehlike, bunun gelecek yıllarda geri gelmesi olacaktır" diye konuştu. 

Sera gazı emisyonlarının en büyük ikinci kaynağı

Arazi kullanımı değişikliği, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının en büyük ikinci kaynağı ve ormansızlaşma toplamın yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Aynı zamanda biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistemlerin bozulmasında da önemli bir etken olan bu durum, Amazon gibi ekosistemlerin yakında çökebileceği yönündeki bilimsel uyarılara rağmen durmaksızın devam ediyor.

Projeler başarılı olmuyor

Ormanların korunması ve genişletilmesi, fosil yakıt tüketiminin büyük ölçüde azaltılmasının yanı sıra küresel ısınmanın sınırlandırılması için de kilit öneme sahip. Birçok önde gelen şirket yağmur ormanlarının korunmasına dayalı karbon kredileri satın almakta ve hükümetler orman kaybını önlemek için Norveç ve Endonezya arasındaki 2022 anlaşması gibi ülke düzeyinde anlaşmaları giderek daha fazla takip ediyor. Ancak yapılan analizler, birçok yağmur ormanı dengeleme projesinin ormansızlaşmayı durdurma konusunda çok az başarılı olduğunu ortaya koydu.