22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2024 14:06 | Son Güncelleme: 24.07.2024 14:24

Yakın tarihin en sıcak günü geride kaldı: Yeni rekor ihtimali yüzde yüze yakın

AB'nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 21 Temmuz yakın tarihte küresel olarak kaydedilen "en sıcak gün" olarak kayıtlara geçti. Yetkililerin asıl şaşırtan ise son 13 ayın sıcaklığı ile önceki rekorları arasındaki farkın büyüklüğü oldu. Yetkililere göre yeni rekor ihtimali yüzde 92
İtalya'nın başkenti Roma'da hem halk hem de turistler yüksek sıcaklıkta seyreden hava koşulları nedeniyle zorlanıyor
İtalya'nın başkenti Roma'da hem halk hem de turistler yüksek sıcaklıkta seyreden hava koşulları nedeniyle zorlanıyor

Sıcak hava dalgası geçen hafta boyunca boyunca Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Rusya'nın büyük bir bölümünü kavurdu. Çok sayıda ülke aşırı sıcaklarla boğuşmaya devam ederken, dünya genelinde 21 Temmuz Pazar günü, yakın tarihin en sıcak günü olarak kayıtlara geçti.  Avrupa Birliği'ne bağlı İklim Değişikliği Gözlemleme Ajansı'ndan (Copernicus) Salı günü yapılan açıklamada, dünya genelinde 21 Temmuz Pazar günü kaydedilen yüzey hava sıcaklığı ortalaması 17,09 santigrat dereceye ulaştı. 21 Temmuz'un, 1940'lardan bu yana kayıtlara geçen en sıcak gün olduğu ifade edilirken bir önceki rekor sıcaklığın 6 Temmuz 2023'te 17,08 santigrat derece olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çekildi.

Geçen yıl 3 Temmuz'dan 6 Temmuz'a kadar dört gün üst üste rekor kırıldı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, yaptığı açıklamada sıcaklığın 2023'ten bu yana 0,01 santigrat derece artmasının "büyük bir fark" olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliği nedeniyle gelecekte benzer rekorlar kırılabileceğine işaret etti.

Pazar günü hava neden bu kadar sıcaktı?

Copernicus'a göre, 2024 yılı son derece sıcak geçerken, pazar gününü rekora taşıyan, Antarktika'da her zamankinden çok daha sıcak geçen kış oldu. Geçtiğimiz yıl temmuz ayının başında sıcaklık rekoru kırıldığında da güney kıtasında aynı durum söz konusuydu. Öte yandan, pazar günü sadece Antarktika daha sıcak değildi. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kaliforniya eyaletinin iç kesimleri 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklar nedeniyle kavruldu ve ABD'nin batısında iki düzineden fazla yangının çıkmasına neden oldu. Aynı zamanda Avrupa da yazın başlamasından bu yana sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor.

Yeni rekor ihtimali yüzde yüze yakın

Berkeley Earth'te iklim bilimci olan Zeke Hausfather, 2024'ün 2023'ü geçerek en sıcak yıl olarak kayıtlara geçme ihtimalinin yüzde 92 olduğunu belirterek, "Rekor kıran 13 ayın hemen ardından gelen bu durum, kesinlikle endişe verici bir gösterge" dedi.

Daha fazla bilgi

Temmuz ayı genellikle küresel olarak yılın en sıcak ayı; çünkü Kuzey yarımkürede daha fazla kara olduğu için buradaki mevsimsel modeller küresel sıcaklıkları yönlendiriyor. Copernicus kayıtları 1940 yılına kadar uzanıyor ancak ABD ve İngiltere hükümetleri tarafından yapılan diğer küresel ölçümler daha da geriye, 1880 yılına kadar gidiyor. Çok sayıda bilim insanı, ağaç halkaları ve buz çekirdekleri ile birlikte bunları da dikkate alarak, geçtiğimiz yılki rekor seviyelerin gezegenin yaklaşık 120.000 yıldır gördüğü en sıcak seviyeler olduğunu ifade ediyor.

Kaynaklar: Independent, Euronews, AA