Fransa'nın başkenti Paris'te halk e-scooterların yasaklanıp yasaklanmamasına karar vermek için referanduma gitti. Kendisi de hayır oyu için kampanya yürüten Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, oylamanın sonucuna saygı göstereceğine söz verdi. Oylama ülkenin yerel saatiyle saat yedide sonlandı.
Le Monde'un haberine göre Paris halkının yüzde 90'ı hayır oyu kullandı. Sonuca göre belediye meclisinin şehirde faaliyet gösteren üç e-scooter şirketi Lime, Tier ve Dott'un her birine 5 bin scooter yetkisi veren ve 31 Ağustos'ta sona erecek olan sözleşmeyi yenilememesi bekliyor.
Pandeminin ardından kullanım Eylül 2021'den Ağustos 2022'ye kadar yüzde 90 artarak yükseldi. Şu anda Paris'te her bir scooter günde ortalama 3,5 kez kullanılıyor. Bu Avrupa şehirlerindeki en yüksek oran
Scooter şirketleri, birincil müşteri kitleleri olan 18-24 yaş arası gençlerin sadece üçte birinin oylamadan haberdar olduğuna işaret ederek elektronik oylama çağrısında bulunmuştu. Paris, 2018 yılında scooterlara kucak açtıktan sonra, tamamen yasaklayan tek Avrupa başkenti olacak.
2022 yılında 408 kaza
Üç şirketü herhangi bir yasaktan kaçınmak için her şeyi denedi. Buna oylama günü ücretsiz yolculuk teklif etmek ya da genç müşterilerini harekete geçirmek için sosyal ağlardaki fenomenleri kullanmak gibi tartışmalı yöntemler de dahil. Dott'un genel müdürü Nicolas Gorse, üç şirket adına yaptığı konuşmada her şeyin yasal bir düzen içinde olduğunu savundu. Paris'te 800 kişiyi istihdam eden Dott'un cirosunun yüzde 15'ini şehirdeki scooterlar oluşturduğundan, yasağın ekonomik sonuçları konusunda uyarıda bulundu.
Ancak birçok insan elektrikli scooterları kamusal alanlarda terk edilmekle, kaldırımlarda yayaların yanından hızla geçmekle suçluyor. Yetkililere göre, kötü kullanıldığında tehlikeli olan bu iki tekerlekli araçlar 2022 yılında Paris'te üç kişinin öldüğü ve 459 kişinin yaralandığı 408 kazaya karıştı.
"Pek ekolojik değiller"
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ocak ayında ulusal televizyon kanalı France 2'ye verdiği demeçte "Dürüst olmak gerekirse pek ekolojik değiller, hasar görüyorlar ve her yerde bırakılıyorlar. Onları kamusal alanlarda tutamıyoruz ve özellikle yaşlılar ile engelli insanlar için yol güvenliği sorunlarına neden oluyorlar" dedi.