19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 02.04.2023 11:38 | Son Güncelleme: 02.04.2023 11:57

New York Times Paris'teki e-scooter referandumunu yazdı: Kurtarıcı mı ölümcül tehlike mi?

Fransa'nın başkentinden, halk 15 bin e-scooter'ın şehirde kalıp kalmayacağına bugün karar verecek. New York Times, Paris'te son yıllarda kaosa neden olan scooter sorununu yazdı
New York Times Paris'teki e-scooter referandumunu yazdı: Kurtarıcı mı ölümcül tehlike mi?

Tom Nouvian / The New York Times

İki tekerlekli scooterların motorlu versiyonlarının Paris sokaklarını ve kaldırımlarını doldurmasından beş yıl sonra, eski versiyonu çocuklar arasında uzun süredir popüler olan bu ulaşım seçeneği yetişkinlerin öfkesine, sevincine ve gerginliğine konu oldu. Belediye bu araçları kamu güvenliğini tehdit eden ve çevreye zarar veren araçlar olarak nitelendiriyor ve kaldırılmalarını istiyor. 

Kiralama şirketleri ise scooterlarının çevre dostu olduğunu, şehirde dolaşmayı kolaylaştırdığını ve istihdam yarattığını savunuyor. Bugün şehir sınırları içinde scooter kiralanmasının yasaklanıp yasaklanmayacağını oylayan Paris'i dünya çapında iyi scooter uygulamaları için bir model olarak görüyorlar.

Halk ne düşünüyor?

Peki ya Parisliler? Onlar bu konuda karışık duygulara sahip.

Bir metro istasyonundan çıkan 20 yaşındaki Axel Ottow, "Geceleri bir partiden çıktığınızda ve eve gitmek için son metroyu kaçırdığınızda işe yarıyorlar" dedi. Ottow, scooterları nadir durumlarda kullandığını söylese bile sıkça dile getirildiği gibi o da bu araçları binmek için tehlikeli buluyor. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo 2019 yılında kiralık scooter pazarını 16 operatöre açtığında, şehir şirketler için bir altın madeninin tüm özelliklerine sahip görünüyordu. 

Los Angeles, Berlin ya da Londra ile karşılaştırıldığında küçük coğrafi boyutu kısa mesafeli yolculuklar için idealdi. Arabalardan uzak birçok bisiklet yolu çoktan kurulmuştu. Büyük müşteriler haline gelen turistler, Louvre'dan Arc de Triomphe'a doğru giderken biraz daha fazla gezinti yapabiliyorlardı.

Scooter kaosu

2022 yılında Paris, 15 bin kiralık scooter ile yaklaşık 20 milyon seyahat kaydederek dünyanın en büyük pazarlarından biri haline geldi. Ancak en azından başlangıçta, makineler kaos yarattı; birçok sürücü kaldırımlarda, tek yönlü caddelerde, arabaların arasından geçerek istedikleri yere ve istedikleri şekilde gitmeye çalıştı.  Ulaşımdan sorumlu belediye başkan yardımcısı David Belliard, "Tam bir kaostu" dedi. 

Elektrikli scooterlar saatte 19 mil hıza kadar çıkabiliyordu. Ayrıca park edilen scooterler, yolları, kaldırımları doldurdu. Seine Nehri'ne bile atılmış scooterlar görülmeye başlandı.  2019'da bir scooter'lı birine minibüs çarptı ve ölümüne neden oldu. Bu şehirdeki ilk ama son kiralık scooter ölüm vakası olmadı.

Endişeye kapılan şehir kurallar hazırladı. Scooterlar motorlu araç olarak kabul edildi ve kaldırımlarda kullanılması yasaklandı. Azami hızları saatte 12 mil civarına, hatta okul yakınlarında daha da aşağıya çekildi ve özel park alanları oluşturuldu.

© 2023 The New York Times Company