09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.02.2024 10:02 | Son Güncelleme: 18.02.2024 13:22

The Times : Navalni ölmeden önce hapishane Rus ajanları tarafından ziyaret edildi

Rus muhalif lider Aleksey Navalni Kutup Kurdu Kolonisi'ndeki hapishanede hayatını kaybetti. The Times, Kutup Kurdu'nun Navalni ölmeden önce iki gün önce ziyaret edildiğini yazdı. Putin karşıtlığı ile bilinen Navalni'nin ölümünün örtbas edilmeye çalışıldığı iddia edildi
The Times : Navalni ölmeden önce hapishane Rus ajanları tarafından ziyaret edildi

Putin muhalifi Aleksey Navalni'nin Kharp'taki Kutup Kurdu hapishanesinde öldüğü açıklanmadan iki gün önce, Rus istihbarat servisi FSB'den birkaç ajan tarafından ziyaret edildiği iddia edildi. Hapishaneye gelen ajanlar iddiaya göre buradaki güvenlik kameralarının ve dinleme cihazlarının bağlantısını kesti.

Federal Cezaevi Hizmetinin (FSIN) yerel şubesi tarafından hazırlanan bir rapora dayandırılan iddialara göre bu ziyaret Navalni’nin ölümündeki tek şüpheli olay değildi. Bir insan hakları grubu olan Gulagu.net tarafından yayınlanan zaman çizelgesine göre, yetkililerin Moskova'dan 3 bin kilometre uzaktaki hapishanede yaşanan trajediyi duyurma ve yorum yapma hızı da aynı derecede şaşırtıcıydı.

İki dakika sonra gelen basın açıklaması

47 yaşındaki Navalny'nin öldüğü resmi olarak bildirildikten sadece iki dakika sonra hapishane teşkilatı önceden hazırlanmış bir basın açıklaması yayınladı. Dört dakika sonra Telegram’daki devlet kontrolündeki bir kanal ölüm nedeninin kan pıhtısı olduğunu iddia etti ve bundan yalnızca yedi dakika sonra Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov medyaya bu konu hakkında bilgi verdi.

İnsan hakları grubundan yapılan açıklamada "Bu hızlı zamanlamanın yalnızca tek bir anlamı olabilir. FSIN basın açıklamasına kadar her şey önceden planlandı ve koordine edildi. Dakika dakika. Saniye saniye” denildi.

Başka bir açıklama da ismini vermeyen bir mahkum tarafından Novaya Gazeta'ya yapıldı. Mahkum, kendisine ve diğer tutuklulara Navalni’nin Cuma günü yerel saatle sabah 10’da öldüğünün söylendiğini, bunun da yetkililere yanıtlarını hazırlamaları için dört saatten fazla süre vermiş olacağını iddia etti. Yetkililer Navalni’nin öldüğünü 14.17’de duyurmuştu.

"Açıklanandan daha erken öldü"

Rus muhalifin ölümünden önceki akşam ve gece boyunca gizemli araçların sürekli hapishaneye geldiğini söyleyen mahkum “Navalny'nin açıklanan zamandan çok daha erken öldüğünü düşünüyorum” dedi.

Soruşturma bitmeden naaşı teslim edilmeyecek

Öte yandan Rus yetkililer Navalni’nin ölümüyle ilgili soruşturma tamamlanana kadar cenazeyi ailesine teslim etmeyeceklerini söyledi. Rus muhalifin destekçileri bu hamleyle yetkililerin Navalni’nin öldürüldüğüne dair kanıtları örtbas etmeye çalışmakla suçladı.