04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2022 15:53 | Son Güncelleme: 22.07.2022 16:09

Yeni maymun çiçeği belirtileri vakaların tanınmasını zorlaştırıyor

İngiltere'de maymun çiçeği vakaları üzerine yapılan bir araştırmaya göre, bazı hastalarda bilinen semptomlardan farklı belirtiler görülüyor. Uzmanlar bunun hastalığı tespit etmeyi zorlaştırdığını söyledi
Yeni maymun çiçeği belirtileri vakaların tanınmasını zorlaştırıyor

Araştırmacılar, dünyanın dört bir yanındaki maymun çiçeği hastalarının normalde virüsle bağlantılı olmayan semptomlardan muzdarip olduğunu ve bunun da gözden kaçan ve yanlış teşhislere yol açtığını söyledi.  

New England Journal of Medicine tarafından, Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre doktorlar bazı hastalarda bazen ağız, anüs veya cinsel organlarda olmak üzere hastalıktan kaynaklanan yaralar olduğunu bildiriyor. Vakalar, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin maymun çiçeği tanımına uymuyor.

Londra'daki Queen Mary Üniversitesi'nde HIV tıbbı klinik profesörü ve çalışmanın baş yazarı Chloe Orkin, "Vaka tanımı hayati önem taşıyor ve hastalığı gerçekten tanıyacak donanıma sahip değiliz" diye açıklamada bulundu. 

Maymun çiçeği, küresel salgında 15 bin fazla kişiye bulaştı, ABD yaklaşık 2 bin 300 vaka bildirdi. Tarihsel olarak, virüs öncelikle enfekte hayvanlarla temas yoluyla veya Batı ve Orta Afrika'nın endemik olduğu düşünülen bölgelerinde hane halkı temasları yayılmıştı. Ancak şimdi, esas olarak erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkekler arasında yakın temas yoluyla yayılıyor.

Bazı yerel sağlık birimleri, sağlık çalışanlarını yeni belirti modellerine karşı uyardı. New York sağlık yetkilileri, bazı vakalarda 2 ila 5 günlük kısaltılmış kuluçka süresi, ateş veya şişmiş lenf bezlerinin olmaması ve anüs ve genital bölgede belirgin olan sadece birkaç dağınık lezyonun varlığı gibi atipik özellikler tanımladı.

Kolayca karıştırılabilir bir hastalık 

Cinsel sağlık ve HIV doktoru olan aynı zamanda araştırmaya katkıda bulunan Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör John Thornhill, bu farklı belirtiler yüzünden, maymun çiçeği enfeksiyonlarının gözden kaçabileceğini ya da frengi veya herpes gibi yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla kolayca karıştırılabileceğini açıkladı. 

Bu nedenle mevcut vaka tanımlarının genişletilmesini önerdiğini de belirtti. Çalışma, bugüne kadarki en büyük vaka raporu olan 16 ülkedeki 528 vakayı inceledi. Bu vakaların neredeyse tamamı erkeklerle cinsel ilişkiye giren ya da kendilerini eşcinsel ve biseksüel olarak tanımlayan erkeklerdi. 

Orkin, maymun çiçeğinin HIV'liler de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde daha ciddi semptomlara neden olduğu bilinmesine rağmen, yaptıkları çalışmada HIV'li maymun çiçeği hastaları arasında hastalık şiddetinin arttığına dair kanıt görülmediğini ve bunun güven verici bir bulgu olduğunu açıkladı. 

ABD'nin maymun çiçeği salgınına karşı hazırlıklı olduğuna dair ilk güvencelerin ardından, ülke aşı dağıtımı ve halk sağlığı mesajlarında sorunlarla karşılaştı.  Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı, Bavarian Nordic A/S'nin Jynneos aşısına olan talebin arzı aştığını ve New York'taki gibi  aşı temininde sorunlar yaşandığını söyledi.

(Kaynak: Bloomberg)