14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.03.2024 09:40 | Son Güncelleme: 23.03.2024 15:40

Yeni rapor: Rusya-NATO savaşı sanılandan daha erken olabilir

ABD'li bir düşünce kuruluşu, Rusya'nın NATO ile topyekün savaş için hazırlıklarını hızlandırdığını ileri sürdü. Rusya'daki terör saldırısı öncesinde açıklanmış olan rapora göre Rusya'nın ekonomisini canlandırma çabaları sadece Ukrayna ile alakalı değil, NATO'ya başlatacağı erken savaşla da ilgili
Yeni rapor: Rusya-NATO savaşı sanılandan daha erken olabilir

Institute for the Study of War (ISW) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus ekonomisini canlandırmaya odaklanmasının sadece ülkenin Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı finanse etmekle ilgili olmadığını söylüyor. Business Insider'ın yayınladığı ISW raporunda şu ifadeler yer alıyor: Rusya'ya ait bazı mali, ekonomik ve askeri göstergeler, Rusya'nın NATO ile büyük ölçekli bir çatışmaya hazırlandığına işaret ediyor. Bu çatışma yakın bir zamanda değil ama muhtemelen bazı Batılı analistlerin başlangıçta öne sürdüğünden daha kısa bir zaman çizelgesinde gerçekleşecek. 

ISW'nin raporu Moskova'daki konser salonuna düzenlenen terör saldırısından günler önce yayınlandı. 

Seçimden 2 gün sonra sahaya çıktı

ISW, Rus liderin 2024 seçimlerinden ezici bir zaferle çıkmasından sadece 2 gün sonra Putin'in Rus Duması ile yaptığı bir toplantıya atıfta bulundu. Toplantı sırasında Putin beşinci başkanlık döneminde odaklanmak istediği alanları tartıştı. Putin milletvekillerine en önemli şeyin "insanları kurtarmak" ve "ailelere yardım etmek" olduğunu söyledi. Aynı gün açıklama yapan Putin "Tüm bunlar elbette sadece ekonomik kalkınma temelinde yapılabilir. Bu, teknolojik egemenlik ve sosyal kalkınma gibi diğer tüm konuların çözüme kavuşturulması gereken kilit bir konu" dedi.

ISW raporunda, "Putin'in Rusya'nın ekonomisini ve maliyesini istikrara kavuşturmak için koşul belirlemesi büyük olasılıkla Rusya'nın sadece Ukrayna'da uzun süreli bir savaş için değil, NATO ile gelecekteki muhtemel büyük ölçekli çatışmaya yönelik mali ve iç hazırlıkların bir parçasıdır" dedi.

Daha önce de rapor edildi

Öte yandan Rusya ile NATO arasında bir savaşın yakın olduğu ilk kez dile getirilmiyor. Estonya'nın dış istihbarat servisi geçen ay yayınladığı bir raporda Rusya'nın "Batı ile bir çatışmaya" hazırlandığını söyledi. Servisin başkanı Kaupo Rosin "Rusya uzun vadeli bir çatışma yolunu seçti. Kremlin muhtemelen önümüzdeki on yıl içinde NATO ile olası bir çatışmayı öngörüyor" dedi.