Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre Yemenli Husiler Çin ve Rusya'ya gemilerinin saldırıya uğramadan Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde seyredebileceğini söyledi. Kaynaklar Çin ve Rusya'nın Umman'daki diplomatları ile Husilerin üst düzey siyasi figürlerinden Muhammed Abdülselam arasında yapılan görüşmelerin ardından bir mutabakata vardıklarını söyledi. İki ülke de bunun karşılığı olarak Husilere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi organlarda siyasi destek sağlayabilir. Bu desteğin nasıl tezahür edeceği tam olarak belli değil ama gruba karşı daha fazla kararın engellenmesini içerebilir.
Dünya güçleri arasında tedirginlik artıyor
Husiler halihazırda Moskova ve Pekin'in varlıklarının hedef alınmayacağı sinyalini vermiş olsa da görüşmeler, grubun kasım ortasından bu yana Kızıldeniz'in güneyinde ve çevresinde gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı saldırıları karşısında dünya güçleri arasında artan tedirginliğin altını çiziyor.
Husiler İsrail, ABD ve İngiltere ile bağlantılı gemileri hedef aldıklarını söylüyorlar. Ancak bazı gemileri yanlış tanımladıkları görülüyor. Bu nedenle Rusya ve Çin gruptan daha güçlü güvenceler istemiş olabilir.
Saldırılara son vermeme ihtimali var
Görünürde saldırılar İsrail'e Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşı durdurması için baskı yapmak amacıyla düzenleniyor olsa da pek çok analist Husilerin bir ateşkes ya da kalıcı bir barış anlaşması durumunda saldırılarına son vereceklerinden şüphe duyuyor.