26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.01.2023 13:30 | Son Güncelleme: 21.01.2023 13:37

Yeni Zelanda'da Jacinda Ardern'in yerine başbakanlığa kim gelecek?

Jacinda Ardern'in 42 yaşındaki Başbakanlık görevinden istifa etmesinin yankıları sürürken Yeni Zelanda'da gözler koltuğa oturacak yeni isme çevrildi. Şuana kadar tek aday durumunda olan Eğitim ve Polis Bakanı Chris Hipkins'in yeni başbakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor
Yeni Zelanda'da Jacinda Ardern'in yerine başbakanlığa kim gelecek?

Jacinda Ardern, Ekim 2017'de 37 yaşında başbakan seçildiğinde sadece Yeni Zelanda'daki en önemli pozisyonlarından birine gelmekle kalmadı aynı zamanda o dönemde Dünyanın en genç kadın başbakanı unvanını aldı. Ülkesinin ve dünyanın en genç liderlerinden biri olan Ardern'in hafta içinde artık yeterli olmadığını hissettiği için görevinden ayrılacağını duyurması şaşkınlık yarattı.

Bu kararla birlikte tükenmişlik sendromundan, geri çekilmenin de iyi bir liderlik olduğuna dair pek çok konuda tartışmalar alevlendi. 7 Şubat'ta görevini bırakacak olan Yeni Zelanda Başbakanı, duyurusunun ardından uzun bir süre sonra ilk defa harika bir uygu çektiğini söylese de ülkesinden ve partisinde liderlik yarışı başladı. Gözler başbakanlık koltuğuna oturacak yeni isme çevrildi.

44 yaşında başbakanlığa aday

Duncan Webb, Eğitim ve Polis Bakanı Chris Hipkins'in (44) İşçi Partisi Liderliği'ne aday göstermeye karar verdiklerini duyurdu. Tek aday durumundaki Hipkins'in, Ardern yerine İşçi Partisi liderliğine seçilerek başbakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Seçimlere kadar ülkesine liderlik edecek

Ancak daha önce Covid-19 ile Mücadele Bakanı olarak da görev alan Hipkins'in parti lideri ve başbakan olabilmesi için pazar günü Temsilciler Meclisi'nde İşçi Partisi tarafından resmi olarak onaylanması gerekiyor. Hipkins, görevi devralması durumunda gelecek ekim ayında yapılacak seçimlere kadar partisine ve Yeni Zelanda'ya liderlik edecek.