İzlandalı yetkililer Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, bir dizi depremin ve magmanın yeraltında hızla yayıldığına dair kanıtların ardından önümüzdeki günlerde adanın güneybatısında volkanik bir patlamaya hazırlandıklarını söyledi.
İzlanda Meteoroloji Ofisi, yeraltındaki magma sızıntısının büyüklüğü ve hareket hızı nedeniyle Reykjanes yarımadasında veya hemen açıklarında büyük çaplı bir patlama riski olduğunu söyledi.
Patlama her an başlayabilir
Yapılan açıklamada, "Patlama olasılığı bu sabahtan beri artmıştır ve önümüzdeki birkaç gün içinde herhangi bir zamanda patlama başlayabilir" denildi. Bu uyarı sonrası İzlanda Sivil Koruma Kurumu gece boyunca yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı bir balıkçı kasabası olan Grindavik'in tamamen boşaltılmasını emretti.
33 aktif volkanik sistemin bulunduğu İzlanda'da acil durum ilanın ardından tahliye edilenler için barınma merkezleri kuruldu.
Reykjanes bölgesi son yıllarda nüfusun olmadığı bölgelerde çok sayıda patlamaya sahne oldu. Meteoroloji ofisi, son patlamanın Grindavik'in hemen güneybatısındaki deniz tabanında başlamasının beklendiğini söyledi.
Yüzeye çok yakın
Ofis, Grindavik boyunca kuzeydoğuya ve yaklaşık 10 km daha içeriye uzanan bir magma veya erimiş kaya tünelinin 800 metreden daha az derinlikte olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Perşembe günü, artan sismik aktivite İzlanda'nın başlıca turistik merkezlerinden biri olan Blue Lagoon jeotermal kaplıcasının kapatılmasına neden oldu.
The road between Grindavik and Reykjanesbraut has been closed by the police due to damage. A large crack has formed. #Reykjanes #eruption pic.twitter.com/dyBl2AS5Ng
— Gisli Olafsson (@gislio) November 10, 2023
Reykjanes, başkent Reykjavik'in güneybatısında yer alan volkanik ve sismik bir sıcak nokta. Mart 2021'de, bölgedeki Fagradalsfjall volkanik sisteminde 500 ila 750 metre uzunluğundaki bir yarıktan devasa lav püskürmeleri meydana geldi.
Bölgedeki volkanik faaliyetler o yıl altı ay boyunca devam etti ve binlerce İzlandalı ve turistin bölgeyi ziyaret etmesine neden oldu. Ağustos 2022'de aynı bölgede üç hafta süren bir patlama meydana geldi ve bunu bu yılın Temmuz ayında bir başkası izledi.
İzlanda’nın güneyindeki Eyjafjallajökull Yanardağı, 2010 Mart’ının son günlerinde 190 yıllık sessizliğini bozarak harekete geçmişti. Bu sıradışı doğa olayı, hayatı tam anlamıyla felç etmişti. Bu patlamadan sadece İzlanda değil, neredeyse tüm Avrupa etkilendi; patlama sonucu yanardağdan yükselen lavlar ve devamında gelen kül bulutu, gökyüzünü kapladı. Hava trafiği sekteye uğradı, seferler birer birer iptal edildi.
6 bin yıldır sessizdi
Yaklaşık 6 km genişliğinde ve 19 km uzunluğundaki Fagradalsfjall sistemi, son patlamalardan önce 6 bin yıldan fazla bir süre hareketsiz kalmıştı.