14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.04.2023 15:03 | Son Güncelleme: 03.04.2023 15:27

Yetkililer: Çin casus balonu vurulmadan önce ABD'nin askeri bölgelerinden istihbarat topladı

Şubat ayında Çin'e ait bir casus balonunun ABD'nin Montana eyaleti üzerinde görülmesinin ardından iki ülke arasındaki ipler iyice gerildi. ABD'li üst düzey yetkililerin yaptığı açıklamalara göre Çin casus balonu düşürülmeden önce Amerikan askeri bölgesinden istihbarat topladı
Yetkililer: Çin casus balonu vurulmadan önce ABD'nin askeri bölgelerinden istihbarat topladı

ABD'li üst düzey yetkililere göre, şubat ayında ABD üzerinde uçan Çin casus balonu, düşürülmeden önce birçok Amerikan askeri bölgesinden istihbarat topladı. Kaynaklar, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin engelleme çabaları olmasaydı Çin'in daha fazla istihbarat toplayabileceğini söyledi. 

Daily Mail'in haberine göre yetkililer ABD televizyon kanalı NBC'ye yaptıkları açıklamada, toplanan istihbaratın görüntülerden ziyade çoğunlukla elektronik sinyallerden elde edildiğini söyledi. ABD'li yetkililer daha önce balonun sinyal istihbaratı toplayabildiğini söylemişti.

Çin ise balonun rotasından sapmış sivil bir hava gemisi olduğunu savunarak ABD'nin balonu düşürmekle aşırı tepki verdiğini iddia ediyor. Çin'in balonu bölge üzerinden geçerken kontrol edebildiği açıklandı. Yetkililer bu sayede gerçek zamanlı bilgi aktarımı yapılabildiği uyarısında bulundu.

Pekin'in daha önce bir hükümet casus gemisi olduğunu reddettiği balon, ABD Başkanı Joe Biden'ın emriyle Atlantik Kıyısı açıklarında vurulmadan önce bir hafta boyunca ABD ve Kanada üzerinde uçtu. Balon 28 Ocak'ta ABD hava sahasına girdi ve nükleer varlıkların depolandığı Montana'daki Malmstrom Hava Kuvvetleri üssü üzerinden uçarken görüldü.

Çin balonu olayı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Pekin'e yapmayı planladığı ziyareti ertelemesine ve Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu. 4 Şubat'ta, Biden'ın talimatı ve Kanada'nın desteğiyle, ABD Kuzey Komutanlığı yetkisi altındaki ABD savaş uçakları, ABD hava sahası içinde ve ABD karasuları üzerinde yüksek irtifada balonu düşürmeyi başardı.Yetkililer halen balonu inceliyor.