06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2023 23:30 | Son Güncelleme: 22.05.2023 00:22

Yunanistan seçimini yaptı: Miçotakis'in partisi açık ara önde ama çoğunluğu sağlayamadı

Yunanistan'da iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinden resmi olmayan sonuçlara göre ezici bir zaferle çıktı ancak tek başına hükümet kurmak için gereken çoğunluğu sağlayamadı
Kiryakos Miçotakis
Kiryakos Miçotakis

Oyların çoğunun (yüzde 85'inden fazlası) sayılmasıyla birlikte muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi yüzde 40,8 ile 2015-2019 yılları arasında iktidarda olan Radikal Sol İttifak'ın (Syriza) yüzde 20,1'lik oy oranını açık ara geride bırakarak liderliği ele geçirdi.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı Yeni Demokrasi Partisi'nin parlamentoda 145 sandalye kazanabileceğini, yani mutlak çoğunluktan altı sandalye eksik alabileceğini öngörüyor.

Koalisyon hükümeti için üç gün süre

Pazartesi günü, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ilk üç partiye -Yeni Demokrasi, Syriza ve Sosyalist PASOK- koalisyon hükümeti kurmaları için üçer gün süre verecek.

Hepsinin başarısız olması halinde Sakelaropulu yaklaşık bir ay sonra yeni seçimlere hazırlanmak üzere geçici bir hükümet atayacak.

Başbakan ve Yeni Demokrasi Partisi lideri Kiriakos Miçotakis, kendisine açık bir yetki verildiğine inandığını söyledi ve Atina şehir merkezindeki parti genel merkezinin dışında toplanan kalabalığa şöyle seslendi:

"Oylama sonuçları belirleyicidir. Sonuçlar, Yeni Demokrasi Partisi'nin güçlü ve özerk bir şekilde yönetmek için halkın onayına sahip olduğunu gösteriyor. Bugün kendimize biraz rahatlamak, bu zaferi hak ettiğimiz gibi kutlamak için müsaade edelim. Bazılarının lanse etmeye çalıştığı gri Yunanistan’ın karşında daha aydınlık bir Yunanistan’ın zaferi. Yani, yarından itibaren bizi çok iş bekliyor. Bugün attığımız ilk adımı tamamlayabilmek ve nihai galip olup üstlendiğimiz önemli işi sürdürmek için istikrarlı ve cesur bir şekilde ilerleyeceğiz"

Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras


Sonuç; telekulak skandalı, Covid-19 salgını, hayat pahalılığı krizi ve Şubat ayında halkın öfkesini tetikleyen ölümcül bir tren kazasıyla mücadele etmek zorunda kalan Miçotakis için çarpıcı bir destek oldu. Ancak Syriza ve lideri Aleksis Çipras için seçim sonuçları büyük bir başarısızlık oldu. 

Çipras Miçotakis'i telefonla arayıp tebrik etti

Reuters'ın haberine göre bir Syriza yetkilisi, Çipras'ın Miçotakis'i telefonla arayarak zaferini kutladığını söyledi.

Yunanistan, özellikle ekonomisiyle zorlu bir sınav veriyor. 2015 yılında borç krizinin zirvesindeyken neredeyse Euro Bölgesi'nden çıkıyordu ve zorlu şartlar Çipras'ın gözetiminde ülkeyi uluslararası kreditörlerden üçüncü bir kurtarma paketi almaya zorladı.

2019'da seçilen Miçotakis, seçimi kazandı ve kriz sırasında kesilen maaşları ve emekli maaşlarını artırma sözü verdi.

Peloponnese Üniversitesi'nde Yardımcı Siyaset Profesörü olan Panos Koliastasis, bu sonucun Yunanlılar için mali koşulları iyileştirmeye odaklanan Miçotakis için halkın verdiği bir ödül olduğunu söyledi.

İkinci kez sandığa gidilebilir

Yunanistan'da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan sonuçların herhangi bir partinin tek başına iktidar olmasına izin vermemesi halinde, koalisyon için görüşmelerin yapılmasını öngörüyor. Koalisyon için uzlaşıya varılamaması halinde ise seçmenler için ikinci kez sandık kuruluyor.

Sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci olan partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla 300 sandalyelik parlamentoda fazladan 20 sandalye veriliyor. Oy oranı yüzde 25'i her yüzde 0,5 oranında aştığında fazladan sandalye sayısı da bir artıyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, parlamentoda 140'ın üzerinde sandalyeye sahip olan Yeni Demokrasi Partisi'nin ikinci kez sandığa gidildiğinde de aynı oy oranını alması halinde sandalye sayısının 160'ı geçmesi ve tek başına iktidar olması bekleniyor.

Yunanistan'da seçimler her dört yılda bir 300 sandalyeli parlamento için yapılıyor.