Yunanistan'ın eski kraliyet ailesi üyelerine yeniden Yunanistan vatandaşlığı verildiği, söz konusu kişilerin cumhuriyete olan bağlılıklarını ifade ettiği bildirildi. Komşu Yunanistan'da monarşinin kaldırılmasından 50 yıl sonra eski kraliyet ailesinin mensupları, Yunanistan vatandaşlığı almak için geçen hafta başvuruda bulunmuştu.
Yetkililer de ailenin başvuru yaptığını doğrulamıştı. Eski kral 2'nci Konstantin ve aile üyeleri, 1994'te, eski kraliyet mülkleri konusunda anlaşmazlık yaşanması ve kraliyet ailesinin gelecekteki üyeleri için taht iddiasında bulunmamayı reddetmesi üzerine vatandaşlıktan çıkarılmıştı.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, eski kralın çocuklarının ve torunlarının da aralarında olduğu 10 eski kraliyet ailesi üyesine vatandaşlık verildi. Eski kraliyet mensupları, dün yaptıkları açıklamayla kararı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Yapılan açıklamada, kralın 2023'teki ölümünün 'bir dönemin sonuna' işaret ettiği belirtildi.
Sol partiler, soyadı seçimini eleştirmişti
Geçen hafta basına yansıyan haberlerde, ailenin Fransızca "Yunanistan'ın" anlamına gelen "De Gréce" soyadını alacağı belirtilmişti. Eski kraliyet ailesinin "De Gréce" soyadını kullanarak başvuruda bulunması ise ülkedeki solcu siyasetçiler tarafından eleştirilmişti.
Sosyalist Parti'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, aile üyelerinin soyadı seçiminin 'akıl karışıklığı' yarattığı ifade edilmişti. Açıklamada, "Unvanlarından ve (tahta yönelik) gelecekteki herhangi bir hak iddiasından vazgeçtiklerini söylerlerken aynı zamanda bu soyadını seçerek akıl karışıklığı da yaratıyorlar" ifadeleri kullanılmıştı. Muhalefet partisi SYRIZA'dan yapılan açıklamada da soyadı seçimlerinin sorunlu olduğu, çünkü Yunan hukuk düzeninin unvanları ya da soyluları tanımadığı ifade edilmişti.
1974 yılında monarşi kaldırıldı
Haberlerde, 10 aile üyesinin başvuruda bulunduğu aktarılmıştı. Buna göre, 2'nci Konstantin ile eski kraliçe Anne-Marie'nin beş çocuğu Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora ve Philippos ile beş torunu Yunanistan vatandaşlığına başvuran eski kraliyet ailesi üyeleri olmuştu.
Yunanistan'da monarşi Aralık 1974'te yapılan referandumla kaldırılmıştı. Yedi yıllık askeri diktatörlüğün yıkılmasından sonra yapılan referandumda seçmenlerin büyük bir çoğunluğu oylarını cumhuriyetçi bir anayasadan yana kullanmıştı. Aile üyeleri uzun süre yurtdışında yaşamış, Konstantin 'sivil bir vatandaş' olarak 70'li yaşlarında ülkeye geri dönmüştü. Aile 1994'te vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Aile, daha önce soyadı almayı reddetmiş, 1994 sayılı bir yasayla belirlenen Glucksburg soyadını da kullanmak istememişti.