26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.01.2023 11:57 | Son Güncelleme: 11.01.2023 12:59

Yunanistan'da son Kral'ın cenazesi resmi törenle defnedilmeyecek

1974 yılına kadar resmi olarak monarşiyle yönetilen Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos'un hayatını kaybetmesinin ardından cenazesinin nasıl defnedileceği tartışılıyor. Ailesi, cenaze töreninin eski devlet başkanına uygun şekilde yapılmasını talep ederken bu fikre karşı çıkanlar da var
Fotoğraf: GettyImages
Fotoğraf: GettyImages

Yunanistan'da dün akşam 82 yaşında hayatını kaybeden ülkenin son Kralı İkinci Konstantinos'un cenaze töreninin nasıl yapılacağı tartışmaya neden oldu. Yunan basınındaki haberlere göre, eski Kral'ın ailesi, cenaze töreninin eski devlet başkanına uygun şekilde yapılmasını talep etmiş bu fikre karşı çıkanlar ise Kral unvanının kendisinden 1973'teki ve 1974'teki referandumlarla alındığını ve Kral'ın Yunan vatandaşlığından da çıkarıldığını belirterek resmi tören olamayacağını savunuyordu. 

Resmi törenle defnedilmeyecek 

 

İkinci Konstantinos resmi törenle defnedilmeyecek. Başbakanlık açıklamasında, Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında ilgili bakanların katılımıyla yapılan toplantıda cenaze törenine ilişkin kararlar paylaşıldı. Açıklamada, eski Kral için sivil vatandaş olarak cenaze töreni düzenleneceği bildirildi. İkinci Konstantinos'un, eski Kraliyet ailesi mensuplarının defnedildiği ve eski yazlık Kraliyet Sarayı Tatoi'a defnedileceği aktarılan açıklamada, cenaze töreninde hükümeti Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni'nin temsil edeceği belirtildi. Açıklamada, cenaze törenine katılmak üzere yurt dışından gelecek resmi konuklar için ilgili protokol kurallarının uygulanacağı kaydedildi.

 

 

Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos

Başkent Atina'nın Paleo Psihiko semtinde Haziran 1940'ta dünyaya gelen İkinci Konstantinos, 1964'ten Yunanistan'da monarşinin referandumla kaldırıldığı 1973'e kadar "Yunanistan Kralı" unvanını taşımıştı. 1974'teki ikinci referandumla Yunanistan'daki Krallık rejimi nihai olarak kaldırılmıştı. Eski Kral, Aralık 1967'de ülkedeki Albaylar cuntasının diktatör rejimine karşı düzenlediği hareketin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt dışına çıkmıştı. Yunan hükümeti, 1994'te eski Kral'ı Yunan vatandaşlığından da çıkarmıştı. İtalya ve İngiltere'de yaşayan İkinci Konstantinos, son yıllarında ise Yunanistan'da yaşamayı tercih etmişti. Kraliyet mülkünün kamulaştırılması nedeniyle tazminat talep eden eski Kral'a Yunan devleti, 2003'te 13 milyon euronun üzerinde tazminat ödemişti.

Kaynak: AA