19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.08.2024 15:05 | Son Güncelleme: 28.08.2024 15:10

Zelenskiy Biden'a barış planı sunacak: Kursk saldırısı bunun bir parçası

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev'in Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik gerçekleştirdiği saldırının, önümüzdeki ay ABD Başkanı Joe Biden’a sunulması planlanan bir barış girişiminin bir parçası olduğunu belirtti
Zelenskiy Biden'a barış planı sunacak: Kursk saldırısı bunun bir parçası

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün katıldığı bir forumda yaptığı konuşmada, Rusya ile bir noktada diyaloğa geçileceğini, ancak bu görüşmelere Kiev’in güçlü bir konumda başlaması gerektiğini ifade etti. Zelenskiy, yaklaşık üç hafta önce Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik gerçekleştirilen saldırının, gelecek ay ABD Başkanı Joe Biden’a sunmayı planladığı barış girişiminin bir parçası olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Biden ile bir araya gelmeyi umduğunu söyledi.

Zelenskiy, ABD'nin yaklaşan 5 Kasım başkanlık seçimlerinde aday olan Kamala Harris ve Donald Trump’a da bu planı sunmayı hedeflediğini açıkladı. Planı "Bazılarına çok iddialı gelebilir, ama bu bizim için önemli bir plan" şeklinde nitelendirdi. Daha önce ABD medyasında çıkan analizlerde de, Ukrayna'nın Kursk operasyonunun, Kiev’in Rusya ile müzakere masasına oturmadan önce stratejik bir avantaj kazanma amacı taşıdığı yorumlarına yer verilmişti.

Kiev ve Moskova arasındaki çatışmalar

Son günlerde Kiev ve Moskova arasındaki çatışmalar, özellikle Ukrayna'nın doğusu ve Rusya'nın güneybatısındaki bölgelerde yoğunlaştı. Rusya Savunma Bakanlığı, iki hafta önce Ukrayna'yı Kursk bölgesindeki nükleer santrali hedef almakla suçlamıştı. Bu gelişmelerin ardından, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, hafta başında Kursk nükleer santralini ziyaret etti.

Bölgede nükleer santrale yönelik olası bir saldırının ciddi güvenlik tehditleri doğurabileceği konusunda endişeler artmış durumda. Grossi, dün yaptığı açıklamada, Kursk Nükleer Santrali'nde (NPP) drone saldırılarına dair kanıtlar gözlemlediğini belirtti. "Bugün santralin arazisine ve tesislerine yönelik gerçekleştirilen birden fazla drone saldırısı hakkında bilgilendirildim. İstasyonda bulunurken bu saldırıların neden olduğu hasarı şahsen gördüm" diye konuşan Grossi, santralin çatışma bölgelerine yakın olmasının büyük güvenlik riskleri doğurduğunu vurguladı. Ayrıca, santralin yapısal zayıflıklarının bu tehditleri daha da artırdığına dikkat çekti.