19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.08.2024 09:58 | Son Güncelleme: 28.08.2024 10:27

NYT Ukrayna'nın sürpriz ilerleyişini yazdı: Amaç Rusya'yı Doğu Ukrayna'dan uzaklaştırmak

Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki ilerleyişi 2.5 yıldır devam eden savaşın en kritik gelişmelerinden biri olarak görülüyor. NYT buna rağmen Ukrayna'nın asıl amacının Rusya'yı, toprak kaybettiği Doğu Ukrayna'dan uzaklaştırmaya zorlamak olduğuna dikkat çekti
NYT Ukrayna'nın sürpriz ilerleyişini yazdı: Amaç Rusya'yı Doğu Ukrayna'dan uzaklaştırmak

Josh Holder / The New York Times

2,5 yıldır kendi topraklarında savaşan Ukrayna güçleri, Kursk bölgesine yönelik sürpriz işgalleri üçüncü haftasına girerken Rusya içinde ilerlemeye devam ediyor. Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta erken saatlerde sınırdaki zayıf savunmayı hızla aşarak onlarca Rus kasabasını ve köyünü ele geçirmesi, Ukrayna'nın doğusundaki kasabalarda büyük ölçüde blok blok çatışmalara dönüşen savaşa yeni bir boyut kazandırdı.

Ukrayna'nın Kursk'a girmesi, Rusya'nın büyük Ukrayna şehirlerine doğru hızla ilerlediği savaşın ilk ayından bu yana en büyük bölgesel değişikliklerden birini getirdi. Ukrayna Silahlı Kuvvetler Komutanı General Oleksandr Syrskyi, Ukrayna'nın yaklaşık 1269 km karelik Rus toprağını kontrol ettiğini iddia etti. Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Institute for the Study of War'a göre, eğer doğrulanırsa, bu miktar Rus güçlerinin bu yılın Ocak ayından Temmuz ayına kadar Ukrayna'da ele geçirdiği toprak miktarına eşit olacak.

Zelenskiy'nin tampon bölge planı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, amacın Rusya içinde sınır boyunca bir “tampon bölge” oluşturmak olduğunu söyledi. Zelenskiy, ordusunun ele geçirmeyi hedeflediği alanın büyüklüğü hakkında bilgi vermedi. Ukrayna bu hafta Seym Nehri üzerindeki köprüleri vurarak askeri analistlere göre Rus birliklerini nehir ile Ukrayna sınırı arasında tuzağa düşürebilecek bir hamle yaptı.

The New York Times'ın uydu görüntüleri ve sosyal medyada yayınlanan videolar aracılığıyla bağımsız olarak doğrulayabildiği en az üç köprü hasar gördü. Bölgede kaç Rus askerinin bulunduğu belli değil ancak ticari bir uydu şirketi olan Planet Labs'ın uydu görüntüleri Rusya'nın araçlarının nehri geçmeye devam edebilmesi için geçici köprüler inşa ettiğini gösteriyor. Bu köprülerden biri 17 Ağustos'ta Glushkovo kasabasının doğusunda, araç izleri de yakınlarda görülebiliyordu. Bir diğeri ise 21 Ağustos'ta Glushkovo'nun hemen kuzeyinde, nehrin ilerisinde görülüyor.

Rus saldırısı da hız kazanıyor

Geçen hafta Ukrayna, güçlerinin Kursk'taki bu Rus duba köprülerini ABD destekli silahlarla vurduğuna dair videolar yayınladı. Savaş Araştırmaları Enstitüsü tarafından doğrulanan görüntülere göre Ukrayna'nın ilerleyişi saldırının ilk günlerinden bu yana yavaşlamış olsa da ilerlemeye devam ediyor. Planet Labs'ın uydu görüntüleri Rusya'nın Kursk'taki Ukrayna mevzilerinden yaklaşık 32 km uzaklıkta, E38 otoyolu yakınında yeni savunma tahkimatları inşa ettiğini gösteriyor. Tahkimatlar arasında askerlerin ateş edebilmesi için siperler ve tanksavar hendekleri bulunuyor. Ukrayna ordusu Rusya'da zemin kazanırken kendi ülkesinde kaybediyor. Ukrayna'nın doğusundaki Rus saldırısı hız kazanıyor.

Rus birlikleri Pokrovsk'a 16 km'den daha az bir mesafede bulunuyor ve bu da onları savaş başlamadan önce yaklaşık 40 bin nüfusa sahip olan ve önemli bir ulaşım merkezi olan şehrin topçu menziline sokuyor. Savaş Araştırmaları Enstitüsü tarafından doğrulanan görüntülere göre Rus birlikleri kuzeydoğuda Toretsk'in eşiğinde ve Niu-York'un büyük bölümünü kontrol ediyor.

Askeri analistler, Ukrayna'nın Kursk'u işgal etmesindeki muhtemel amaçlardan birinin Rusya'yı Kursk'ta savaşmak üzere birliklerini Doğu Ukrayna'dan uzaklaştırmaya zorlamak olduğunu ancak Kremlin'in şu ana kadar buna direndiğini söylüyor. Bunun yerine Rusya'nın başka yerlerinden takviye birlikler getirerek Ukrayna'daki askeri hedeflerini yabancı saldırıya hızlı bir karşılık vermekten daha öncelikli tuttu.

© 2024 The New York Times Company