20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 10.10.2022 08:51 | Son Güncelleme: 10.10.2022 15:46

Zelenskiy: Bizi yeryüzünden silmeye çalışıyorlar (Ukrayna'ya saldırı)

Ukrayna savaşın 229. gününe başkent Kiev başta olmak üzere birçok şehre düzenlenen füze saldırılarıyla uyandı. Ofisinin bulunduğu bölgeye füze düşen Zelenskiy ölü ve yaralıların olduğu patlamalar sonrası "Bizi yok etmeye çalışıyorlar" dedi ve Rusya'nın iki hedefini açıkladı
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Rusya aylar sonra Kiev'i hedef aldı... Ukrayna'da sabah saatlerinde başkentin yanı sıra Harkiv, Lviv, Dnipro, Jitomir, Hmelnitski, Slavyanski, Zaporijya şehirleri ile Mikolayiv ve Odessa bölgelerinde patlama sesleri duyuldu.Ukrayna Devlet Acil Servisi Telegram hesabından; ülke genelinde arama ve kurtarma çalışmaları yapıldığını, Rus bombardımanları sonucunda başta Kiev olmak üzere ülkenin 8 bölgesinde enerji tedarik unsurları olmak üzere kritik altyapıların vurulduğunu duyurdu. İlk bilgilere göre ülkede 30'dan fazla yangının çıktı, Lviv, Poltava, Sumy ve Harkiv'de elektrikler kesildi. Saldırılarda 9 kişi öldü, 36 kişi de yaralandı.

Metro ve sığınaklara kaçtılar

Rus güçlerinin, Kiev'in merkezindeki Şevçenkivsk semtine fırlattığı füzeler, buradaki parklara, yollara, binalara ve diğer altyapıya hasar verdi. Patlamalar sonucu Şevçenkivsk semtinde araçlar yandı. Füzeler, insanların bulunduğu parklarda ve araçların geçtiği yollarda derin çukurlar açtı. Kiev'de meydana gelen şiddetli patlamalar sonucu halk, metrolara ve sığınaklara indi.

Kiev Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Oleksiy Kuleba, yaptığı açıklamada, "Bölgenin üç yerine kritik ve sivil altyapıya yönelik saldırılar gerçekleştirildi. Yaralılar var, insanlar enkaz altında" dedi.

Ukrayna'nın Odessa bölgesi de Rus füze ve kamikaze İHA'ları tarafından hedef alındı. Odessa Bölge Valisi Maksim Marçenko, yaptığı açıklamada, Odessa bölgesinde şu ana kadar 3 füzenin vurulduğunu ve 5 kamikaze İHA'sının düşürüldüğünü aktararak bölge sakinlerinden sığınaklarda kalmaya devam etmelerini istedi. Marçenko, "Odessa'da patlamalar duyuldu, hava savunma sistemi çalışıyor" dedi.

Üçüncü dalga saldırı başladı

Nikolayev Bölge Valisi Vitaliy Kim de Rusya’nın Astrahan bölgesinden 47 roketin fırlatıldığını duyurarak Ukrayna’ya üçüncü dalga saldırının başladığını kaydetti.

Ülke genelinde "elektrik kesintileri" uyarısı

Ukrayna Ulusal Enerji Şirketi Ukrenergo, Rusya'nın enerji tesislerine yönelik füze saldırıları gerçekleştirdiğini açıklayarak enerji altyapısını hedef alan saldırılar nedeniyle halka ülke genelinde elektrik kesintileri yaşanabileceği uyarısı yaptı. Açıklamada, verilen hasarların onarılması için çalışmaların yürütüldüğü kaydedildi.

Zelenskiy: Rusya panik ve kaos amaçlıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırılar sonrası yaptığı açıklamada, ""Savaşın 229. gününde bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya'da evlerinde uyuyanları, Kiev'de işe gidenleri öldürdüler" dedi.

Rusya'nın iki hedefi olduğunu savunan Zelenskiy "Birincisi, ülke genelindeki enerji tesisleri. Ülkemizin enerji altyapısını yok ederek panik ve kaos oluşturmak istiyorlar. İkinci hedefleri, insanlardır. Bu hedefler özel olarak seçildi" dedi. Açıklamada, zor bir sabah yaşadıklarını, ülkesine Rusya'dan düzinelerce füze ve İran üretimi Şahid kamikaze İHA'ları ile saldırı yapıldığını vurgulayan Zelenskiy, "Ukraynalılara bugün sığınaklarda kalma" çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'nın başkent Kiev'in merkezini kasıtlı olarak bombaladığını belirterek "Rusya, savaş hattında savaşmaya değil ancak sivilleri öldürme yeteneğine sahip" ifadesini kullandı.

"Hava savunma sistemlerine ihtiyacımız var"

Rusya'nın, Kiev'in merkezi dahil Dnepro ve Zaporijya'yı kasıtlı olarak bombalamasının "Terörist Kremlin'in" bir başka kanıtı olduğunu belirten Podolyak, "Rusya, savaş hattında savaşmaya değil ancak sivilleri öldürme yeteneğine sahip" değerlendirmesinde bulundu. Podolyak, Ukrayna'nın şu anda konuşmak yerine hava savunma sistemlerine ve uzun menzilli füzelere ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal da sabahtan beri ülkesinin çeşitli bölgelerinde meydana gelen patlamalarla ilgili yaptığı açıklamasında, "Rus teröristler, bugün Ukrayna şehirlerine toplu saldırılar düzenliyor. Sivil ve kritik altyapı saldırı altında. İlk hedeflerden biri, çocuk oyun alanı, müzeler ve eğitim kurumlarıydı. Maalesef insanlar öldü. Saat 11.00 itibarıyla 8 bölge ve Kiev kentinde 11 önemli altyapı tesisi hasar gördü. Şimdi bölgelerde elektrik kesildi" dedi.

Kiev'de meydana gelen patlamalara ilişkin bilgi veren BBC muhabirinin zor anları kameraya yansıdı. Yaşanan dehşet anları televizyon kanalında BBC'nin canlı yayınına anbean yansıdı.