Zelenskiy, bu yıl Endonezya'nın başkanlığını yürüttüğü ve Nusa Dua'da düzenlenen 17'nci G20 Liderler Zirvesi'ne video konferans yönetimiyle katıldı. Ukrayna lideri "Rusya, bu savaşı bitirmek istediğini söylüyorsa, bunu eylemlerle kanıtlaması gerekir" dedi.
"Toprak ve bağımsızlıktan taviz beklemeyin"
Zelenskiy, "Ukrayna'dan vicdan, egemenlik, toprak ve bağımsızlıktan taviz beklemeyin. Kurallara saygılıyız ve sözümüzün eriyiz. Ukrayna, barışı koruma çabalarında her zaman lider olmuştur ve dünya bunu görmüştür. Açıktır ki Rusya'nın sözlerine güvenilemez ve ihlal edeceği bir 'Minsk-3' artık olmayacak" diye konuştu. Zelenskiy, Rusya'nın yıkıcı savaşını durdurmanın gerekli ve mümkün olduğuna emin olduğunu dile getirdi.
Ukrayna'nın 10 öneriden oluşan "barış formülü"
Rus savaşının adil bir şekilde ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı ve uluslararası hukuk temelinde bitmesini istediğini belirten Zelenskiy, G20 zirvesine katılan liderlere, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı bitirecek 10 öneriden oluşan "barış formülü" sundu.
Zelenskiy, önerisinde, radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması gibi başlıklar kullandı.
Zelenskiy, G19 ifadesini kullandı
Zirvede bulunan liderlere seslenen Zelenskiy, G20'yi birkaç kez G19 olarak adlandırdı ve Rusya'nın bundan "dışlanması gerektiğini" ima etti. Zelenskiy, Rusya'nın barış formülüne direnmesi durumunda onun sadece savaş istediğinin görüleceğini belirtirken, "Dünyada barışı sağlamak için her biriniz önerilerimizden birini seçebilir. Lütfen liderlik için yönünüzü seçin ve birlikte barış formülünü doğru şekilde uygulayalım. Bu barış formülü binlerce hayat kurtaracak. Bu uluslararası hukukun gücünü sağlayacak. Bu bir güvenlik mimarisi güncellemesi olacak. Küresel istikrarın geri dönüşünü teşkil edecek. Dünyanın vicdanlı ülkelerinin ne için iş birliği yaptığının anlamını taşıyacak" diye konuştu.
Rusya'ya "Savaşı sonlandır" çağrısı
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "Putin'in uluslararası toplumda yeri olmayan davranışının normalleştirilmesi mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu. Sunak, "Rusya'nın eylemleri hepimizi riske atıyor. Ukrayna halkına ihtiyaç duydukları desteği verirken, kendimizi ve müttefiklerimizi korumak için İngiltere'nin uzmanlığının genişliğini ve derinliğini de kullanıyoruz. Buna, yeni nesil İngiliz savaş gemilerinin inşası da dahil" ifadelerini kullandı.
G20 Zirvesi kapsamında üyelerin büyük kısmının Rusya'nın eylemlerini kınamasını beklediğini belirten Sunak, "Putin ve temsilcileri, Ukrayna'daki yasa dışı savaşlarını sona erdirene kadar masada asla meşru bir sandalyeye sahip olmayacak. İç muhalefeti bastıran ve yalnızca şiddet yoluyla geçerlilik cilası uyduran Putin rejimi, G20'de eylemlerine karşı küresel muhalefetin korosunu duyacak" dedi.
Açıklamada, İngiltere ve müttefiklerinin, Rus tehdidi karşısında güvenliklerinin artırılması amacıyla "Tip 25 Fırkateyn Programı" kapsamında halihazırda yapım aşamasında olan 3 muharip gemiye ek olarak 5'inin daha inşa edilmesine karar verdiği bildirildi.
"İkinci soğuk savaşa izin vermemeliyiz"
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo da zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, G20 liderlerine Ukrayna'daki savaşı bitirme çağrısında bulunarak, "Savaşın, ikinci bir soğuk savaşa dönüşmesine izin vermemeliyiz" dedi. Zirveye ilişkin uluslararası basına sızdırılan taslak sonuç bildirgesini konu alan haberlerde, Rusya'nın eylemlerinin kınanmasının ve nükleer silah kullanımının kabul edilemez olduğunun belirtilmesinin beklendiği öne sürüldü.