29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 18.03.2022 14:08 | Son Güncelleme: 18.03.2022 14:22

Zelenskiy'nin Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini istediler

Bir grup Avrupalı siyasetçi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Ukrayna halkının Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilebilmesi için Nobel Komitesi'ne mektup yazdı
Zelenskiy'nin Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini istediler

Aralarında eski Estonya Başbakanı Andrus Ansip, eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, eski Hollanda Dışişleri Bakanları Bernard Bot, Bert Koenders, Maxime Verhagen ile çok sayıda eski ve mevcut milletvekilinin bulunduğu siyasetçiler, Nobel Komitesi'nden geçen ay sona eren aday gösterme sürecinin yeniden açılması ve 31 Mart'a kadar uzatılmasını talep etti.

Çoğunluğu Hollandalılardan oluşan siyasetçiler, 2022 adaylarının yeniden değerlendirilmesini ve Volodimir Zelenskiy ve Ukrayna halkının ödüle aday gösterilmesini istedi.

Siyasilerin Nobel Komitesi'ne yazdığı mektupta, "Şimdi Ukraynalılara dünyanın onların yanında olduğunu göstermenin tam zamanıdır" ifadesi yer aldı.

Süre daha önce hiç uzatılmadı

Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterme süreci şubat ayında bitmişti. Nobel Komitesi, oluşturulan kısa listeden ekim ayında ödülün verileceği kişi veya kişileri oy çoğunluğuyla belirliyor. Ödül aralık ayında törenle sahibine veriliyor. Komitenin daha önce aday başvuru süresini hiç uzatmadığı biliniyor.

Ödül için bu yıl 251 kişi ile 92 kuruluştan oluşan 343 aday gösterildi. 

Kaynak: AA