Oksijen yazarlarından Anadolu Aleviliğinin doğuşu Zülfü Livaneli: "Son zamanlarda Alevi anlayışının kökenleri ve İslam’la ilişkileri çok tartışılıyor. Bu tartışmalara katılmak niyetinde değilim ama ‘cana değer veren’ bir gelenek olarak çok önemsediğim Alevilik konusunda 2000 yılında Princeton Üniversitesi’nde verdiğim konferansı sizlerle paylaşmak istedim. Yalnız, bu yazının yabancılara yönelik olduğunu ve bütün bilgileri içeremeyeceğini bildirmem gerekiyor. Mesela Kürt Aleviler konusu eksiktir. Üç hafta sürecek olan bu yazı dizisinin eksiğiyle fazlasıyla, iyi niyetli ve alçak gönüllü bir çalışma olduğunun bilinmesini isterim."
İyilik yap, iyilik bul Mehmet Y. Yılmaz: "Modernitenin doğuşuna kadar ana fikir insanların içlerinde iyilik duygusu ile doğup yaşadıklarıydı. İyilik, insan doğasının bir parçası kabul ediliyordu. Ne zaman ki 'bireycilik' toplumların 'yükselen değeri' haline gelmeye başladı, o günden beri de 'iyilik' kuşku ile yaklaşılan bir şeye dönüştü."
Öldüren gündem! Selçuk Şirin: "Gündem insanları yoruyor. Bu ülkenin ruh hâli, kalıcı bir yorgunluğa dönüşmüş durumda. İnsanlar artık tepkisiz değil, tam tersine: Tükenmiş. Bu sadece bireysel bir kırılganlık değil; sistematik bir yüklenme. O nedenle çözüm kişisel kurtuluşta değil, toplumsal dönüşümde. Artık mesele siyaseten kimin kazanacağı kimin kaybedeceği değil. Mesele, bu gidişata kalbimizin, sağlığımızın ne kadar dayanacağı."
Yemekle içten bir ilişki mümkün mü? Vedat Milor: "Robert Bresson’un 5 Ocar ödülü alan Anora filmi beni gastronomi hakkında düşündürdü. Günümüzde gastronomi birçok açıdan bozuk düzenin parçası olmuş durumda. 'İyi yemek, bizi tatmin ve mutlu eden yemek nedir?' diye sormuyoruz artık."
Peyami, Turing, Ahmet Levendoğlu Cem Say: "Halide Edib, yazar olacağı genç yaşından belli olan iyi bir öğrenciydi. Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden lisans derecesiyle mezun olan ilk Müslüman oydu. Aynı yıl, son sınıftayken matematik dersleri aldığı Salih Zeki Bey ile evlendi."
Yıkımdan önceki sessizlik Akan Abdula: "Dünya ekonomisinin temelini oluşturan yapı, çoktan dev bir saadet zincirine dönüşmüş durumda. Sistemde dolaşan paranın büyük bir kısmı, fiziki (altın) karşılığı olmayan bir güven illüzyonuna dayanıyor. Bu illüzyonun adıysa: ‘ABD’ye güven.’ ABD fiziksel üretim savaşını çoktan kaybetti; yeni hegemonya artık verinin kontrolü üzerinden inşa ediliyor. Bu aşamada en kritik soru şu: Yeni model, fiziksel üretim kavgası ve dijital hegemonya üzerine kurulurken, biz bu oyunun neresindeyiz? Yerimiz neresi olacak?”
Fırtına, teknoloji ve strateji Ayşegül İldeniz: "İki ay önce ABD başkanının ardında esas duruşta gördüğümüz teknoloji sektörü bu hafta trilyon doları aşan borsa kayıplarıyla boğuşuyor. Tarihin en sert tedarik zinciri sorunlarını yaşadıkları Covid’den sonra yine çok büyük bir sorunla karşı karşıyalar: Belirsizlik! Tarife savaşlarıyla hem üretimi çok acil Amerika’ya getirmek zorundalar, ki bunun için yıllar gerekecek, hem de yapay zekâ ve ARGE için satın aldıkları elektroniğe inanılmaz bir maliyet artışı gelebilir. Bu fırtınanın ortasında biz ve dünyanın geri kalanı için strateji yapma zamanı!"
Türbülans Levent Erden: "Ve deli kuyuya attı! Zaten akıllı kıtlığı çeken dünyanın bu taşı çıkarıp çıkaramayacağı da meçhul. İlk bakışta Amerika'nın “tekrar büyük eylenmesi” yolunda büyük bir adım olarak gösterilse de gümrük tarifelerini arttırma oyunu, çok büyük boyutlu bir kırılmanın başlangıcını ateşlemiş olabilir mi?"
2035 yılındaki insana ve yaşama bakış M. Serdar Kuzuloğlu: " Duke Üniversitesi’nin farklı disiplinlerden 300 uzmanla birlikte yürüttüğü çalışmanın sonuç raporu, yapay zeka ile bütünleşecek insanlığın 10 yıl sonraki haline ışık tutuyor."
Yedek organ (bodyoid) teknolojisine hazır olun Levent Ertem: "Vücudunuzun bir organı iflas edince yerine yenisinin takıldığını düşünsenize… Organ nakli için sıra beklemeden, araba parçası değiştirir gibi yeni bir organ sahibi olmak saçma mı geliyor?.. MIT Technology Review’un son makalesine göre bu iş pek de hayal değil!"
Gerçek bir bedene gerek var mı? Ece Sükan: “Moda dünyasında yıllardır süren gerçeklik tartışmalarına yapay zeka boyutu eklendi. Modellerin ‘avatarları’ ortaya çıkınca sektöre emek veren etten kemikten profesyoneller tedirgin oldu." | |