06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2024 16:03 | Son Güncelleme: 04.04.2024 16:14

Boğaziçi'nde üç ana bilim dalı başkanından ikisi görevden alındı

Boğaziçi Üniversitesi’nde Prof. Dr. Cem Say’la birlikte Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Donanımı Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Tuna Tuğcu da görevden alındı. Tuğcu’nun görevden alınma nedeni, hakkında devam eden soruşturmalar ve izne çıkarken yerine vekil bırakmaması
Boğaziçi'nde üç ana bilim dalı başkanından ikisi görevden alındı

Boğaziçi Üniversitesi tarihinde ilk kez ‘üniversitede seçimle gelinen tek pozisyon’ olan ana bilim başkanları görevden alındı. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Donanımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuna Tuğcu ile Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Say’ın görevine 2 Nisan Salı günü son verildi. Bu, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ndeki üç ana bilim dalı başkanından ikisinin görevinden alındığı anlamına geliyor. Hakkında yapılan işlemin ‘usulsüz’ olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tuna Tuğcu, görevden alınma gerekçesinin ‘hakkında devam eden soruşturmalar’ ve ‘izne çıkarken yerine vekil bırakmamak’ olduğunu söylüyor.

20 aydır süren soruşturmada hala suçlu bulunmadı

Tuğcu hakkında devam eden üç soruşturma bulunuyor; bir tanesi de cezasızlıkla kapatılmış. Ancak Tuğcu bugüne kadar hiçbir soruşturmada suçlu bulunmuş değil. Soruşturma açılmasına neden olan şikayetler ise Boğaziçi Üniversitesi yönetimine ait. Yani Tuğcu, üniversite yönetiminin şikayetleri sonucu hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle, yine üniversite yönetimi tarafından görevden alınmış durumda.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki veri ihlalini ortaya çıkardıktan sonra, 10 Haziran 2022’de, o dönem Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Tuna Tuğcu rektörlük tarafından görevden altı ay uzaklaştırılmıştı. Tuğcu, “Haziran 2022’deki olayda, yalan içeren bir resmi belgeye dayanılarak hakkımda soruşturma başlatıldı. Bu belgeyi de soruşturma boyunca gizliyorlar ki ben savunma yapamayayım. Bu soruşturma 19 ayı aşkındır devam ediyor. Diğer soruşturmada da rektörlük beni şikayet ediyor, benim de savunmamı usul gereği yine rektörlük üzerinden Danıştay’a göndermem gerekiyor. Ama Danıştay’a göndermeleri gereken savunmamı okuyup işaret ettiğim usulsüzlüğü görünce savunmamı iletmeyip soruşturmayı yenilediler. Bugüne kadar dört soruşturmada hiçbir şey bulup ceza veremediler” diyor. Tuğcu, bayramdan sonra Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) sözlü savunma yapacağını da ekliyor.

Gerekçe, yapılması mümkün olmayan bir eylemi yerine getirmemek

Tuğcu, görevine son verilmesiyle ilgili bir başka gerekçe olan ‘izne çıkarken vekalet bırakmamak’ eylemiyle ilgili ise şunları söylüyor. “Resmi yazışmalar Elektronik Belge Yönetim Sistemi denen bir web sitesi üzerinden yapılıyor. Vekalet bırakabilmek için bulunduğunuz görevle ilgili sizin adınıza bir profil açılmış olması gerekiyor. Ama bu profil yaratılmamıştı. Yani sistemde vekil bırakmamız mümkün değildi zaten. Cem Say ve beni ana bilim dalı başkanlığından alabilmek için yeni ve kimseye uygulanmayan usuller icat ediyorlar. Üniversitede bir kural varsa bunun önce yönetim tarafından uygulanması gerekiyor.”

“Yönetim kadroları keyfi olarak değiştiriliyor”

Prof. Dr. Cem Say’ın da, ana bilim dalına yapılan usulsüzlükle ilgili başvuru yapamaması için görevinden alındığını söyleyen Tuğcu, “Kasıtlı olarak görevden alıyorlar. Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin, hiçbir bilimsel değerlendirmeye tabi tutmadığı, keyfi atamaları mevcut. Tüm yönetim kadroları değiştirilerek Boğaziçi Üniversitesi’ni Boğaziçi olmaktan çıkarıyorlar” diyor.