06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2024 13:46 | Son Güncelleme: 04.04.2024 16:10

Boğaziçi hocalarından Prof. Dr. Cem Say görevden alındı

Prof. Dr. Cem Say, 2 Nisan günü Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevinden alındı. Bu, Boğaziçi’nde, seçimle gelinen tek pozisyon olan ana bilim dalı başkanlarının görevden alınmasının ilk örneği
Prof. Dr. Cem Say
Prof. Dr. Cem Say

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say, 2 Nisan günü Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevinden alındı. Say, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde yer alan üç ana bilim dalı başkanından biriydi. Kendisiyle birlikte bir diğer ana bilim dalı başkanı olan Prof. Dr. Tuna Tuğcu’nun da görevden alındığını söyleyen Say, ‘ana bilim dalı başkanlığı’nın üniversitelerde ‘seçimle gelinen tek pozisyon’ olduğuna dikkat çekiyor.

“İşimi iyi yaptığım için görevden alındım”

1987 yılında araştırma görevlisi olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan, 1992’den beri de Boğaziçi’nde öğretim üyesi olan Say, 2022 yılında ana bilim dalı başkanlığına seçildi. Say’ın görevden alınma nedeni ise kendisine gelen yazıya göre “ana bilim dalı başkanlığındaki bir öğretim üyesi hakkında gerçeğe aykırı beyan ve haksız isnatlarda bulunmak”. Peki, ne demek bu? Say’a göre “işini iyi yapması” demek.

“Paraşüt atamalara dava açıyordum”

“Seçimle gelinen tek pozisyon ana bilim dalı başkanlığı olduğundan kayyum yönetim buradaki Boğaziçililere imza yetkisi tanımıyordu zaten” diyen Say, “Dolayısıyla aslında yetkisiz bir pozisyondu. Ama ben bu pozisyonumu, yapılan haksız ‘paraşüt’ atamaları durdurmak için kullanıyordum. Yani bunlara karşı hemen dava açıyordum” ifadelerini kullandı.

“Çerçeveletip duvarıma asacağım”

Say, ‘kişiye özel ilanın iptali’ veya ‘atamanın iptali’ gibi taleplerle açtığı 5-10 davası olduğunu söylerken görevden alınmasıyla ilgili de “Anlayacağınız haksız isnat, yersiz şikayet dedikleri, benim çok dava açmam. Yani işimi iyi yapmam… Bu yazıyı çerçeveletip duvarıma asacağım” yorumunu yapıyor.

“Radarlarına bir kez girdim”

Bundan önce de kendisine çeşitli yollarla ‘mobbing’ uygulandığını söyleyen Say, “Kuantum bilgisayarlar ve yapay zeka sistemleriyle ilgili bir çalışma yapmak için yurtdışından bir davet aldım. Öğretim üyelerinin altı yılda bir araştırma izniyle yurtdışına gitme hakkı var. Talebim hem bölüm hem de fakültede oy birliğiyle kabul edildi. Ancak yönetim reddetti. Yani radarlarına bir kez girmiştim zaten” diyor.

Seçimle gelinen tek pozisyon

Bununla birlikte 2 Ocak 2021’de önce Melih Bulu’nun, ardından da Naci İnci’nin rektör olarak atanmasıyla başlayan süreçte Boğaziçi Üniversitesi’nde birçok dekan ve bölüm başkanı görevden alınmıştı. Ancak Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği’ne göre, ana bilim dalı başkanlığı üniversitelerde ‘seçimle gelinen tek pozisyon’. Say’a göre bu, önceki görevden almalardan farklı olarak bu sefer kanunen ‘seçilmiş’ birinin ‘atanmış’lar tarafından görevine son verilmesi anlamına geliyor.

Bunun hukuk kurallarına göre mümkün olmadığını söyleyen Say, önce bir itiraz yazısı yazacağını, sonra da yapılan hukuk dışı işleme karşı dava açacağını söyledi: “Başka hocalarımıza yapılan haksızlıkların yanında bu çok küçük bir şey. Ama seçimle geldiğim bu görevi söke söke alacağım.”