Türk Eğitim Vakfı (TEV) 57 yıldır eğitimde eşitliği sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. 2007’den bu yana verilen Üstün Başarı Bursuyla kendi alanlarında fark yaratan gençleri destekleyen TEV ailesine bu yıl yüzlerce yeni genç katılıyor. Onları daha yakından tanımak için Wyndham Grand İstanbul Levent’te TEV evsahipliğinde düzenlenen tanışma toplantısındaydım. İçerde gencinden yaşlısına, yolu TEV’den geçen gerek bursiyerler, gerek bağışçılar, gerekse TEV’in yönetim kurulu üyeleri olsun çok büyük bir aile vardı.
Toplantıda TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç, TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş ve TEV Genel Müdürü Banu Taşkın yaptıkları konuşmalarda TEV’in gençlerin eğitim fırsatlarına erişimini sağlamak için azim ve sorumlulukla çalışmalarını sürdürdüğüne vurgu yaptılar.

TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç “2007’den bu yana oluşturulan TEV üstün başarı projesinde geleceğin liderleri olarak gördüğümüz üstün başarılı gençlerimizi destekliyoruz. 18 yıl boyunca toplam 1096 genç, TEV Üstün başarı bursuyla hayallerine bir adım daha yaklaştı. Bu eğitim seferberliğinde ne kadar çok yol kat ettiğimizi büyük bir gurur ve memnuniyetle müşahade ediyoruz” dedi ve gençlere şöyle seslendi: “Büyük Önder Atatürk’ün dediği gibi hayat mücadeleden ibarettir. Bunu sakın unutmayın, sizler laik cumhuriyetin ilke ve inkilaplarına sadık, demokrasiye inanan adil, yenilikçi, kendine güveni tam hür fikirli gençler olarak memleketimiz ve insanlık için önemli işler yapacak olan yarının liderlerisiniz. Hiç kuşkum yok ki çok yönlü donanımlı özgüvenli bireyler olarak sizler elde ettiğiniz bilgi birikiminizi edineceğiniz deneyimler ve yeni kazanımlarla zenginleştireceksiniz” diye konuştu.
Toplantıyı başından sonuna sunan TEV Eğitim ve Burslar Grup Müdürü Meltem Bilikmen “Türkiye’de en fazla öğrenciye ve dolayısıyla en fazla genç kadına da en fazla kaynak oluşturan vakıf olmanın gururunu yaşıyoruz. Üstün başarı programlarımızda da bugüne kadar en yüksek genç kadın sayısına ulaştık” diyor yaptığı açılış konuşmasında. Bu elbette gurur verici bir şey. Daha sonra üstün başarılı bursiyerlerle ilgili istatikleri değerlendiren Bilikmen’in anlattıkları ilginçti. Mesela bu dönemki sanat alanı dışındaki bütün üstün başarılı bursiyerlerin 76’sı kadın 74’ü erkek öğrencilerden oluşuyor. 2024-2025 mühendislik alanındaki üstün başarı bursiyerlerinin de 23’ü kadın. Mühendislik ve temel bilim alanlarında geçen yıla göre de ciddi artış var. “Bu yıl tüm TEV tarihinde en fazla üstün başarılı bursiyer öğrenciyi aramıza kattığımız söylemeliyim” diyor Meltem Bilikman gururla. Yeni seçilen öğrencilerin okul dağılımına bakıldığında da Boğaziçi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nin önde geldiğini görüyoruz. Onları Orta Doğu Teknik ve Bilkent Üniversitesi izliyor.

Üstün başarı bursiyerlerinin 2007-2025 arasında alan dağılımına bakıldığında yüzde 31 ile mühendislik öğrencileri başı çekiyor, idari bilimlerden yüzde 16 temel ve sosyal birimlerden ise yüzde 9’ar öğrenci yer alıyor. Ama sonuç olarak Türkiyenin 81 ilinden öğrencilerin bu bursu almaya hak kazanmış olması da ayrıca bir gurur tablosunu oluşturuyor. Mesela İstinye Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi Sefkan Demir, Hakkaride doğmuş yıllarca orada yaşamış. Küçük bir şehirde normlar, sınırlar ve baskıların her zaman hissedildiğini söyleyen Demir, “Ama ben sınırları kabul etmek yerine keşfetmeyi seçtim, hep başka bir yolun mümkün olduğuna inandım. Hayatta da mutfakta da kalıpların sınırların dışına çıkılınca ve zorlayınca kırılabileceğini düşündüm” diyor. Toplantıda tanıdığımız bütün üstün başarı bursiyerlerinin hikayeleri birbirinden ilginç. Mesela Sümeyra Arasovalı insansız hava araçları tasarlarken, Adasu Sılay müziğiyle ilham vermeyi amaçlıyor. Ayşegül Nazlı Balıkçı yapay zeka ve psikolojiyi birleştiren projeler geliştirirken, Begüm Şenyüz hukuk ve ekonomi alanında çift anadal yaparak adaletin savunucusu olmayı hedefliyor. Robotik projeleriyle uluslararası başarı kazanan Önder İhsan Kul, ekonomi alanında ülkesine katkı sunmayı amaçlayan Hakan Onat Karslı, akademide ilerleyerek Türkiye’nin geleceğine yön vermek isteyen Kerem Erarslan ve tıp alanında ülkesinde kalıp sağlık sektörüne katkı sağlamayı seçen Salih Akbaş…
Bu yıl TEV ailesine katılan yaptıkları konuşmalarla kendilerini tanıma fırsatı bulduğumuz gençlerin hepsi pırış pırıl, gelecekten umutlu. Hemen hepsi Kendi alanlarının dışında sanat, spor ve başka yaratıcı işlerle de ilgileniyorlar. İstisnasız hepsinin kendinden emin, özgüvenli duruşları geleceğe dair planları hepimize umut veriyor.
Kimler başvurabiliyor?
2024-2025 öğretim yılında aylık 9.000 TL olarak belirlenen TEV Üstün Başarı Bursu’na, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YKS) ilk 5.000’e giren hazırlık, 1. ve 2. sınıf öğrencileri başvurabiliyor. Ara sınıfta okuyan öğrenci başvurularında ise not ortalamasının en az 3,50 olması gerekiyor. Teknik kontrolü geçen adaylar arasından genel yetenek testi, genç liderler yetkinlik testi, kompozisyon ve mülakat aşamalarını başarı ile tamamlayan gençler Üstün Başarı Bursiyeri olarak seçiliyor. Sanat alanında ise piyano, arp, gitar, yaylı çalgılar, üflemeli ve vurmalı çalgılar ile plastik sanatlar, performans sanatları, dijital sanat branşlarında eğitim gören öğrenciler başvurabiliyor. 2. sınıfa geçmiş ve en az 3,00 not ortalamasına sahip olan adaylar, Devlet Konservatuvarı ve Güzel Sanatlar Fakülteleri öğretim üyeleri ile konunun uzmanı sanatçılar tarafından yürütülen titiz bir değerlendirme sürecinden geçiyor.