16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 15:49 | Son Güncelleme: 06.12.2023 16:14

2023 Forbes Dünyanın En Güçlü Kadınları: Güler Sabancı bu yıl da listede

Forbes 2023 Dünyanın En Güçlü Kadınları listesinde Taylor Swift ve Beyoncé gibi bu yıla damga vuran isimler öne çıkarken listede yer alan tek Türk bu yıl da Güler Sabancı oldu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise birinci sıradaki yerini korudu
2023 Forbes Dünyanın En Güçlü Kadınları: Güler Sabancı bu yıl da listede

Forbes, 2023 Dünyanın En Güçlü Kadınları listesini yayınladı. 2023'ün ilk aylarında dünyanın en güçlü kadınları arasında yer alan isimler azaldı. Ocak ve Nisan ayları arasında siyasi liderler Sanna Marin, Jacinda Ardern ve Nicola Sturgeon Finlandiya, Yeni Zelanda ve İskoçya'yı yönetme görevlerini ya kaybettiler ya da bıraktılar. Susan Wojcicki dokuz yılın ardından YouTube CEO'luğundan istifa etti. Alman holdingi Thyssenkrupp'un CEO'su Martina Merz de öyle. Her birinin yerine bir erkek getirildi.

Kadınların yazı oldu

Mevsimler yaza döndüğünde, kadın gücünün hikayesi ısınmaya başladı. Mayıs ayında Robyn Grew, 161 milyar dolarlık varlığa sahip olan ve adı sektörün cinsiyet yapısını yansıtan bir hedge fonu olan Man Group'u yöneten ilk kadın oldu. ABD ordusunda görevli Debra Crew, Haziran ayında alkol devi Diageo'nun başına geçerek Londra Borsası'nın en büyük 100 şirketindeki az sayıdaki kadın CEO'dan biri oldu. Ve tabii ki Taylor Swift, Beyoncé ve Barbie üçlüsü milyarlarca dolarlık tüketici harcamalarını tetikledi. Tüketiciler üzerindeki etkileri o kadar güçlüydü ki Fed Başkanı Jerome Powell Temmuz ayında düzenlediği bir basın toplantısında bu konuya değindi. 

Bu etkinin bir sonucu olarak, Barbie de dahil olmak üzere bu üçlü, 2023 Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesinde yer aldı. Swift listeye 5 numaradan giriş yaparken, Beyoncé 2022'deki 80. sıradan 36. sıraya yükseldi, Crew 79 numaradan, Grew ise 83 numaradan giriş yaptı. Barbie, her yıl geleneksel güç imajı olmayan ancak yine de bir yılı tanımlayabilen bir figüre tahsis edilen 100 numaralı pozisyonda yer alıyor.

2023 listesi her zaman olduğu gibi dört ana ölçütle belirlendi: Para, medya, etki ve etki alanları. Siyasi liderler için gayrisafi yurtiçi hasıla ve nüfus; şirket liderleri içinse gelir, servetleri ve çalışan sayıları önemliydi. Tüm liderler için medyada bahsedilme oranları ve sosyal erişimleri analiz edildi. Sonuç: Dünyayı tanımlayan politikaları, ürünleri ve siyasi mücadeleleri şekillendiren 100 kadın.

Milyarder hayırsever Melinda French Gates Forbes'a verdiği demeçte "Henüz dünyanın hiçbir yerinde yeterince ilerlemiş değiliz" dedi. Bu nedenle 2024 ve sonrası için Gates'in reçetesi basit: Kadınları dünyanın birçok yerinde iktidar koltuğuna oturttuğunuz zaman bir şeyler değişmeye başlayacaktır.

Listede yer alan terk Türk

Geçen yıl listede 81. sırada bulunan iş insanı Güler Sabancı, 77. sıraya yükseldi. Derginin internet sitesinde yer alan açıklamada Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı’nın Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi'nde de Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu hatırlatılırken, European Round Table for Industry'nin (ERT) ilk kadın üyesi olduğu belirtildi. Ayrıca Güler Sabancı'nın, MIT Energy Initiative'in Dış Danışma Kurulu’nda görev aldığı anımsatıldı. 

2023 Forbes Dünyanın En Güçlü Kadınları listesinde yer alan ilk 20 isim şöyle:

  1. Ursula von der Leyen
  2. Christine Lagarde
  3. Kamala Harris
  4. Giorgia Meloni
  5. Taylor Swift
  6. Karen Lynch
  7. Jane Fraser
  8. Abigail Johnson
  9. Mary Barra
  10. Melinda French Gates
  11. Julie Sweet
  12. Kristalina Georgieva
  13. MacKenzie Scott
  14. Gail Boudreaux
  15. Emma Walmsley
  16. Ruth Porat
  17. Safra Catz
  18. Ana Patricia Botín
  19. Carol Tomé
  20. Sandy Ran Xu