19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.12.2022 08:46 | Son Güncelleme: 10.12.2022 08:54

3 ülkeden Rusya'ya karşı enerji hamlesi: Hidrojen boru hattı inşa edilecek

İspanya, Fransa ve Portekiz, Avrupa Birliği'nin (AB) bu zamana kadar en büyük yeşil hidrojen koridoru olarak açıklanan Celourico da Beira-Zamora ve Barselona-Marsilya hatlarındaki H2MED Projesi'nin hayata geçirilmesi için anlaştı
3 ülkeden Rusya'ya karşı enerji hamlesi: Hidrojen boru hattı inşa edilecek

İspanya'nın Alicante kentinde düzenlenen EuroAkdeniz Zirvesi (UE-MED9) öncesinde İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bir araya geldi.

2,5 milyar euro'ya mal olacak

H2MED Projesi'nin ayrıntılarının ele alındığı 4'lü toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, 2,5 milyar euro'luk maliyeti olması öngörülen Celourico da Beira-Zamora ve Barselona-Marsilya arasındaki yeşil hidrojen koridorunun yapımı konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

İber Yarımadası enerji kapısı olacak

AB Komisyonu Başkanı, AB'nin 2030 yılı enerji hedeflerine göre yeşil hidrojende yıllık 10 milyon ton üretim ve 10 milyon ton ithalat ön görüldüğünü belirterek "Fransa, Portekiz, İspanya ortak çıkarlara hizmet edecek H2MED Projesi'yle AB'nin hedeflerinde doğru yolda ilerleme kaydedildiğini gösterdi. Bugünden itibaren AB'nin enerji kapısı olacak İber Yarımadası bu projeyle AB'nin en önemli enerji merkezlerinden biri haline gelecek" ifadesini kullandı. Leyen, H2MED'in sadece "umut verici bir başlangıç olduğunu" vurguladı.

"Enerji şantajına en iyi cevap"

İspanya Başbakanı Sanchez de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "enerji şantajına en iyi cevaplardan birinin İspanya, Portekiz ve Fransa'nın H2MED Projesi'yle gösterdiği örnek iş birliğiyle verdiğini" söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'yla enerji tedarikinde bağımlılığın azaltılması ve çeşitliliğin artırılması konularının büyük önem kazandığını vurgulayan Sanchez, "AB'nin bu zamana kadarki en büyük yeşil hidrojen koridoru projesinin iki ayağı olacak. İlk ayağı oluşturan yeşil enerji koridoru Celourico da Beira (Portekiz) - Zamora (İspanya) arasında ikincisi de Barselona (İspanya) - Marsilya (Fransa) arasında olacak. Proje, 2030'da tamamlandığında AB'nin tükettiği yeşil hidrojenin yüzde 10'u buradan sağlanmış olacak" dedi. 

"Enerjide yeni bir kaynak yaratacağız"

Portekiz Başbakanı Costa ise "Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji güvenliği artırma zorunluluğunu getirdi. 3'üncü ülkelere bağlı olmadan çeşitliliği artırarak, enerjide daha az bağımlı olmak zorundayız. İşbirliği ruhuyla hazırladığımız bu projeyle AB'de enerjide hem ihracatçı hem de ithalatçı konuma geçeceğiz. Yeşil hidrojeni, kendi altyapılarımızda, hidrolik ve güneş enerjisiyle üretip enerjide yeni bir kaynak yaratacağız" değerlendirmesinde bulundu.

H2MED'in 15 Aralık'ta AB Komisyonu'na sunulması öngörülürken finansmanının yüzde 50'ye yakınının AB fonlarından karşılanması talep ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ilk olarak ekimde ön anlaşması yapılan H2MED'deki pürüzlerin giderildiğini belirterek bu projenin hem ekolojik hem endüstrileşme hem de enerji egemenliği açısından tüm beklentileri karşıladığını ifade etti.

 

 

Kaynak: AA