10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2023 19:27 | Son Güncelleme: 08.07.2023 19:39

ABD borsalarındaki ralli teknoloji dışında diğer sektörlere de yayılıyor

2023'ün büyük bir bölümünde ABD hisse senedi yatırımcıları için baskın hikaye; Apple, Microsoft ve Nvidia gibi teknoloji devlerinin hisselerinde çarpıcı bir artışa yardımcı olan yapay zekanın yükselişi oldu. Ancak rallinin artık diğer sektörlere de yayıldığına dair işaretler var
ABD borsalarındaki ralli teknoloji dışında diğer sektörlere de yayılıyor

Business Insider'ın haberine göre Haziran ayı, New York Borsası'nda listelenen Büyük Teknoloji şirketlerinden oluşan FANG+ grubunun hemen ardından gelen yüzde 6,5'lik kazançla S&P 500 endeksinin Ekim ayından bu yana en iyi ayı oldu.

Ancak son zamanlarda analistlerin diline "genişleme/yayılma" sözcüğü dolandı. Bu sözcük bir avuç seçkin isim yerine geniş bir hisse senedi dağılımını yükselten bir ralliyi tanımlamak için kullanılıyor. Piyasa genişliğinin bir göstergesi olan 200 günlük ortalamasının üzerinde işlem gören S&P 500 hisselerinin oranı bu hafta yüzde 65'e kadar yükselerek Şubat ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Hisse senedi performansında genişleme

Minerva Analysis'in kurucusu Kathleen Brooks yaptığı son açıklamada "Teknoloji devlerinden biraz uzaklaştık. Piyasalar için hala çok önemli olduklarını biliyorum, ancak farklı sektörlerden bir dizi ismin 52 haftanın en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla aslında performansta bir genişleme görüyoruz" şeklinde konuştu.

Yılbaşından bugüne kadar en iyi performans gösteren 10 hisse senedinin listesine bakıldığında, Brooks'un 2023 rallisinin artık sadece teknoloji ile ilgili olmadığına dair inancını destekliyor. 

Genişlemenin nedeni kâr satışı yapanlar olabilir

UBS'e göre, yükselişi tetikleyen faktörlerden biri, teknoloji devlerinin yılın ilk altı ayındaki muazzam kazançlarını gören ve diğer sektörlere yönelmeden önce hisselerini kâr amacıyla satmaya karar veren yatırımcılar olabilir. Diğer bir deyişle kârlarını alanlar potansiyel gördükleri düşük değerdeki hisselere girmeye başlamış olabilir.

İsviçreli bankanın CIO'su Mark Haefele yakın tarihli bir araştırma notunda, "Yapay zekanın teknoloji sektörünü canlandırma potansiyeline ilişkin yatırımcı coşkusu da yılbaşından bugüne hisse senedi kazançlarını destekledi" sözlerini kaydetti ve ekledi: "Ancak Haziran ayında yapay zeka öncüsü şirketlerin hisse senetlerinin konsolide olduğuna ve rallinin geride kalanlara doğru genişlediğine dair işaretler var"

Ekonominin soğuması hisseleri destekliyor

Olumlu ekonomik veriler teknoloji dışı hisse senetlerine de yardımcı oldu, enflasyon Fed'in yüzde 2'lik hedefine doğru soğumaya başladı ve işsizlik merkez bankasının agresif faiz artışları karşısında Mayıs ayında yüzde 4'ün altında sabit kaldı.

Wall Street'in büyük bir kısmı potansiyel bir resesyon konusunda uyarıda bulunurken, bu kazanımların kalıcı olacağının garantisi elbette yok. Ancak şimdilik, teknolojinin ötesine geçen yatırımcılar için uzmanların notları dikkate değer gibi görünüyor.

Brooks, "Bu gerçekten sağlıklı bir piyasanın ve pasif yatırıma dönüşün işareti. Çökme riski altında olmak bir yana, hisse senetleri aslında yapay zeka rallisi başladığı ana göre daha sağlıklı görünüyor" şeklinde konuştu.